Védőoltást javasolnak az orvosok

Egész évben kullancsveszély!

A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet Vészi Zsuzsanna gyermekorvos a Kullancsszövetség által szervezett sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

2009.02.27 16:45MTI

Kullancsszövetség által szervezett sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. Kiemelte: ne csak a gyerekek kapjanak védőoltást, hanem a szülők és kamaszok is éljenek a lehetőséggel.

A védőoltás-sorozat alatt három alkalommal kell oltani a pácienst, majd 3 év múlva egy újabb vakcinával emlékeztetik a szervezetet. Kiránduláskor zokniba betűrt hosszú nadrágot, cipőt érdemes viselni, kullancs elleni krémeket és spray-ket használni, s minél hamarabb el kell távolítani az élősködőt testünkről. Hangsúlyozta, hogy a korábbi szokásoktól eltérően nem szabad krémet tenni a kullancsra, nem szabad tekergetni sem, egyszerűen meg kell fogni a szájszerveinél egy kullancs-kiszedő kanállal, s egy erőteljes mozdulattal kitépni.

Ha "beszakad a feje", nem kell aggódni, mert a fertőző nyálat nem a szájában, hanem a potrohában tárolja.

Bizonyos esetekben, ha a kullancs a köldökbe, fülbe, a nemi szervekre fúrta be magát, orvoshoz kell fordulni. A gyermekorvos tájékoztatott a kullancs által közvetített fertőzés, a Lyme-kór kiütés jellegzetességéről, valamint az agyvelő és agyhártyagyulladás tüneteiről is. A tavaszi-nyári időszak kedvez a kullancs szaporodásnak, de a klímaváltozás miatt a vérszívók már egész évben jelen vannak a természetben - hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán állatorvos.

A kullancsbetegségek térképén megfigyelhető, hogy Budapest és agglomerációs körzete, Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye a legfertőzöttebb kullancs fertőzött területek - tette hozzá. Érdekességként elmondta: a földfelszín alatt 30 méter mélyben alszanak a kis patkósorrú denevérek, s körülöttük rengeteget kullancsot fedeztek fel. Ez a tény több kérdést vet fel, egyebek mellett azt, hogy miért költöztek a föld alá a mutáns vérszívók, s miféle meglepetésre készülnek.

Szavai szerint a sünök "kullancsfutárként" szaladgálnak, ezért a kertes övezettől érdemes távol tartani őket. Az élősködők a négy- és kétlábú "kedvencekbe" is beleköltöztek és a legextrémebb helyeken is előfordulnak.

Az állatorvos újabb kérdésekre keresi a választ: vajon miért változtatnak gazdaállatot a vérszívók, s miért támadják most már az urbanizált vidéket is? Az állatorvos hangsúlyozta: kirándulás után a hajas fejbőrt, a fül mögötti részeket, a hallójáratokat nagyon alaposan ellenőrizni kell, s a kirándulóknál mindig legyen kullancs-eltávolító kanál.

Előadásában felhívta a figyelmet a Kullancsszövetség honlapjára, a www.kullancsinfo.hu -ra, valamint bejelentette, hogy megalakult a Kullancscsípettek Szövetsége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.