Életmód

Egy férfi nemet változtatott, hogy elnyerje a gyerekei felügyeleti jogát

Azzal érvelve, hogy az ecuadori jogrendszer az anyáknak kedvez, Rene Salinas Ramos úgy döntött, hogy törvényesen nő lesz.

2023.01.07 20:23ma.hu

Egy ecuadori férfi törvényesen megváltoztatta a nemét, hogy elnyerje a gyermekei felügyeleti jogát egy olyan jogrendszerben, amely szerinte "bünteti" az apákat. A transznemű aktivisták felháborodással reagáltak.

Rene Salinas Ramos december 30-án vált hivatalosan nővé - mondta el a La Voz del Tomebamba című ecuadori újságnak. Salinas Ramos, aki öt hónapja nem látta két lányát, és azt állítja, hogy azok bántalmazó környezetben élnek az anyjukkal, azt mondta, hogy a döntés, hogy nő legyen, a bírósági rendszerrel szembeni csalódottságból született.

"Ebben az országban, Ecuadorban apának lenni büntetés, és csak ellátóként tekintenek rá" - mondta. "Most, hogy nő lettem, anya is lehetek, és egyenlő esélyekkel küzdhetek a lányaim szülői jogaiért."

Salinas Ramos, aki állítólag nem törekszik a nővé válás orvosi úton történő átalakulására, azt mondta, hogy "azt a szeretetet és védelmet akarja adni, amit egy anya adhat a gyermekeinek".

Az ecuadoriak 2015 óta törvényesen megváltoztathatják nemüket. Diane Rodriguez, egy transznemű politikus és aktivista, aki kampányolt a 2015-ös törvény mellett, a Vice Newsnak elmondta, hogy Salinas Ramos nem követte "a törvény szellemét", és hogy a nemváltás valószínűleg nem segíti az ügyét.

"Megértem, hogy az ő helyzetében, kétségbeesésében úgy döntött, hogy megváltoztatja a nemet a személyazonosító okmányában" - mondta Rodriguez. "De nem, ennek nem lesz semmilyen hatása".

Az LMBTI-szervezetek ecuadori szövetsége elítélte Salinas Ramost, azzal vádolva őt, hogy "kihasználja mások szülői hatalmát". A csoport felszólította a bíróságot, hogy tegye egyértelművé, hogy a férfi nem képviseli a transznemű embereket, nehogy a törvényt úgy szigorítsák, hogy nehezebbé tegyék az átmenetet.

Salinas Ramos azt mondta, hogy tettei "konkrétan senki ellen irányulnak, csak a rendszer ellen". Mivel az átváltozása a törvény szemében végleges, azt mondta, hogy a férfi, aki ezt a változást véghezviszi, "a szeretet legnagyobb bizonyítéka, amit a lányainak adhat".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.