Több pénz és erősebb egészségügyi rendszer kellene

Magyarországon stagnál, világszinten emelkedik a drogfogyasztók száma

Az ENSZ eddigi felmérései szerint a világban tovább nőtt, Magyarországon stagnált a drogfogyasztók száma az elmúlt tíz évben - hangzott el a Magyar Addiktológiai Társaság által szervezett nemzetközi konferencián pénteken Budapesten.

2008.01.25 17:07MTI

Az ENSZ 1998-ban fogadott el egy tíz évre szóló politikai deklarációt és akciótervet, melynek fő célja a drogfogyasztás visszaszorítása volt. Ennek európai értékelésére Budapesten került sor. Topolánszky Ákos, a Magyar Addiktológiai társaság elnökségi tagja az MTI-nek elmondta: Magyarországon a rendszerváltás után nőtt meg ugrásszerűen a drogfogyasztás, de mára stabilizálódott, sőt Budapesten csökkenés mutatható ki. Hozzátette: hazánkban drogkérdés nem olyan erősséggel jelent meg, mint a világ más táján, például a Baltikumban, vagy Kelet-Európában.

Topolánszky Ákos azt mondta: a visszaszorításhoz erősebb egészségügyi és szociális rendszerre és több pénzre lenne szükség, amit nem csak a büntetőjogi mechanizmusok finanszírozására fordítanának.

David Turner, a Beyond 2008 konferenciasorozat főszervezője az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az eddig begyűjtött adatok szerint világszerte nőtt a droggal kapcsolatba került emberek száma, a tíz éve elfogadott akcióterv tehát kudarcba fulladt.

Mint mondta: az eddiginél sokkal hatékonyabb globális rendszert kell felállítaniuk, amit a helyi szinten is alkalmazni tudnak. "Egy világszintű ellenőrző rendszer fontos szerepet tölt be a világ kilenc régiójában, de minden országban más a helyzet."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.