Koronavírus-járvány

Ezt nem fogja elhinni: így mérsékelhető a szívinfarktus és a sztrók kockázata koronavírus után

Az oltás felvétele adja a legjobb védelmet a koronavírus és annak szövődményei ellen egyaránt.

2022.08.29 13:33ma.hu

A Journal of the American Medical Association július 22-én online közzétett kutatási tájékoztatója szerint a COVID-19 elleni teljes körű oltás az akut miokardiális infarktus (AMI) és az ischaemiás stroke alacsonyabb kockázatával jár a COVID-19 után 31-120 nappal.

Dr. Young-Eun Kim, a dél-koreai Wonju városában működő Nemzeti Egészségbiztosítási Szolgálat szakembere és munkatársai összehasonlították az AMI és az iszkémiás stroke előfordulását a COVID-19 után (2020 júliusa és 2021 decembere között) a soha be nem oltott (62 727 fő) és a teljes mértékben beoltott (168 310 fő) betegek között, akiket két adag mRNS-vakcinával vagy a súlyos akut légúti szindróma 2-es koronavírusa elleni vírusvektor-vakcinával oltottak be.

A kutatók megállapították, hogy az AMI és az iszkémiás stroke miatti kórházi felvételek (31-120 nappal a COVID-19 diagnózist követően) előfordulási gyakorisága 6,18 vs. 5,49 volt 1 millió személy/nap a nem beoltott és a beoltott egyének esetében. A teljesen beoltott csoportban a teljes korrigált kockázat szignifikánsan alacsonyabb volt (korrigált kockázati arány 0,42), beleértve mind az AMI-t (korrigált kockázati arány 0,48), mind az ischaemiás stroke-ot (korrigált kockázati arány 0,40). Míg a teljesen beoltott betegeknél a kimeneti események alacsonyabb kockázata minden alcsoportban megfigyelhető volt, a súlyos vagy kritikus fertőzésben szenvedő betegeknél ez statisztikailag nem volt szignifikáns.

"Az eredmények támogatják az oltást, különösen a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel rendelkezők esetében" - írják a szerzők.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.