Koronavírus-járvány

A koronavírus-fertőzés ritka szövődménye lehet a kóros és folyamatos erekció

A priapizmus a hímvessző szexuális inger nélküli kóros és folyamatos erekciója, ami rendszerint kínzó fájdalommal jár együtt.

2021.03.10 20:22ma.hu

2020 augusztusában egy ohiói 69 éves férfi kórházba került koroavírus-fertőzés miatt, ahol a vizsgálatok során kiderült nála egy ritka szövődmény - priapizmust állapítottak meg nála - írja a New York Post.

Ez a tünet azt jelenti, hogy valakinek folyamatos erekciója volt minden szexuális inger nélkül, ami rettentő fájdalommal járhat.

A túlsúlyos férfit át kellett szállítani egy daytoni kórházba, ahol azonban rosszabbul lett. Tíz napon keresztül lélegeztetőgépen volt. Miután a vírus megtámadta a tüdejét, hasra fordították őt, úgy lélegeztették. Ez a folyamat 12 órán keresztül tartott, majd visszafordították a hátára, amikor az ápolóknak feltűnt, hogy a betegnek kóros merevedése van.

Az American Journal of Emergency Medicine orvosi szaklap is beszámolt a történtekről. A cikkben az volt az orvosok egyöntetű véleménye, hogy a férfi péniszében a koronavírus-fertőzés vérrögöket okozott. Megpróbálták 3 órán át jéggel lelohasztani a duzzanatot, sikertelenül. Ezután tűvel szívták le a vért a nemi szervből, ekkor már sikerrel jártak. Azonban nem lett jó vége a történetnek, mert nem bírta tovább a beteg tüdeje, az intenzív osztályra kellett szállítani, ahol aztán meghalt.

A priapizmust a férfi nem érzékelte, mert nem volt eszméleténél, így nem is fájt neki. Egy ilyen betegséget ha nem kezelnek, maradandó károsodással járhat.

Az említett beteg volt a második koronavírus-fertőzött, akinél ezt a fajta szövődményt állapították meg. Tavaly júniusban egy 62 éves férfinál tapasztalták ugyanezt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.