Koronavírus-járvány

A várandós nő koronavírus-fertőzése nem növeli a magzati halálozás kockázatát

A tudósok azonban azt is megállapították, hogy akinek pozitív lett a tesztje, annak nagyobb eséllyel lett koraszülött a babája.

2021.02.23 18:23MTI

A várandós kismama koronavírus-fertőzöttsége nem növeli sem a magzat, sem az újszülött halálozási kockázatát egy új brit tanulmány szerint.

A több mint 4000 igazolt vagy valószínűsített koronavírus-fertőzött várandós adatainak vizsgálatával a tudósok azonban azt is megállapították, hogy akinek pozitív lett a tesztje, annak nagyobb eséllyel lett koraszülött a babája.

Az Imperial College London kutatói brit és amerikai adatokkal dolgoztak, tanulmányuk az Ultrasound in Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban jelent meg.

A 4004 vizsgált esetből 1606 származott a brit PAN-COVID adatbázisból, 2398 az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatbázisából.

A kutatók azt találták, hogy a vizsgált brit anyák 12 százaléka a várandósság 37. hete előtt hozta világra a gyerekét, az országos átlag 7,5 százalék. Hasonló volt az amerikai arány is.

Az emelkedést legalább részben magyarázza, hogy az orvosok az anya és a baba egészsége miatt gyakrabban döntöttek korai császármetszés mellett - magyarázták a kutatók. A spontán koraszülések száma a vártnál alacsonyabb volt.

Már korábbi kutatások is megállapították, hogy nincs összefüggés a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus anyai fertőzése és a magzat vagy az újszülött halálozása között.

Az igazoltan fertőzött brit anyák babáinak 2 százalékánál bizonyult pozitívnak a koronavírusteszt, az amerikaiaknál 1,8 százalék volt az arány.

A vizsgált nők többségének nem volt krónikus alapbetegsége, mint például diabétesz vagy asztma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.