Könyvajánló

Megjelent az első magyar LMBTQ mesekönyv

A Meseország mindenkié című könyv klasszikus mesék átirataival, leszbikus, homoszexuális és transznemű történetekkel próbálja már az óvodáskorban népszerűsíteni az elfogadást.

2020.09.22 19:06ma.hu

17 kortárs magyar szerzőnek, köztük ismert meseíróknak és a Labrisz Leszbikus Egyesületnek köszönhetően, szeptember 18. óta elérhető a gendersemleges mesék első magyar könyves gyűjteménye.

A Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában megjelent kötet fülszövege szerint a könyvben "ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők, többek között meleg, leszbikus, transznemű, roma, örökbe fogadott, hallássérült és idős hősökkel találkozhatunk."

A kötetben szerepel meleg hamupipőke, a társadalmi elvárásokkal szembeszálló feminista királylány, vagy a sárkányölő pincérlány is, akik a szerkesztők szerint mind "olyan hősök, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak".

Sokan támadják azonban a kötetet, miszerint a gendersemleges meséknek általában közös jellemzője, hogy a bennük megjelenő gonosz szereplők - kimondva, kimondatlanul - heteroszexuálisok, akik a tradíciók rabjaiként képtelenek fejlődni a korral. Nem látják be, hogy az általuk értéknek hitt ósdi hagyományok valójában olyan akadályok, amelyek eltorlaszolják az önmegvalósítás és kiteljesedés szabados útját.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.