Járvány

Az enyhébb koronavírus-fertőzés jóval kisebb immunitást idéz elő

A tünetmentes Covid-19 betegek esetében jelentősen alacsonyabb szintű immunitás alakul ki a vírussal szemben, mint azoknál, akik a betegség súlyos változatában esetek át.

2020.06.19 13:26MTI

A Nature Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a Csonkingban megfertőződött emberek két csoportját vizsgálták: 37 beteg tünetmentes volt, a másik csoportban lévő 37-nél számos tünet jelentkezett.

A kutatók elemezték a betegek vérmintáit, amelyeket hetekkel a felgyógyulás után vettek le, és azt találták, hogy a tünetmentesek 62,2 százalékának vérében voltak rövid idejű antitestek, szemben a tüneteteket mutatók 78,4 százalékával.

Nyolc héttel a felépülés után a tünetmentes betegek 81,1 százalékánál csökkent az antitestek jelenléte, ezt a másik csoportban 62,2 százaléknál észlelték. Ráadásul a tünetmentes betegek esetében alacsonyabb volt 18 gyulladás elleni sejtet jelző fehérje szintje a másik csoporthoz képest, ami gyengébb immunválaszt jelez az új koronavírussal szemben.

A tanulmány szerzői szerint eredményeik megkérdőjelezik azt, hogy immunis a jövőbeni fertőzéssel szemben mindenki, aki átesett a betegségen.

"Ezek az adatok felhívják a figyelmet a Covid-19 immunitás-útlevél használatának a kockázatára és alátámasztják a közegészségügyi intézkedések, köztük a közösségi távolságtartás, a higiénia, a nagykockázatú csoportok elszigetelésének és a széles körű tesztelések meghosszabbításának a szükségességét" - írták.

Danny Altmann, a Brit Immunológiai Társaság szóvivője, a londoni Imperial College immunulógiai tanszékének a professzora szerint a kutatás létfontosságú kérdést vet fel a Covid-19-betegség elleni harcban.

"Sok immunológiai adat eddig a legbetegebb, kórházba került emberek eseteinek elemzésén alapul, de a legtöbb embernél enyhébben jelentkezik a fertőzés, és ők tudni akarják, hogy ez hosszú távú, védelmet biztosít-e a vírussal szemben" - hangoztatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.