Járvány

Vérplazma-terápia gyógyított meg egy kettős tüdőátültetésen átesett koronavírus-beteget

Kezelőorvosai úgy vélik, hogy Edgardo Diaz az első kettős tüdőátültetésen átesett Covid-19-beteg, akit ily módon gyógyítottak meg.

2020.06.19 07:31MTI

Vérplazma-terápiával gyógyítottak meg orvosai az új koronavírus okozta betegségből egy kettős tüdőátültetésen átesett amerikai férfit.

A 30 éves Edgardo Diaz cisztás fibrózisban szenvedett, ez a betegség a tüdő, a hasnyálmirigy, az emésztőrendszer és más szervek súlyos károsodását okozza.

A kettős tüdőtranszplantáció miatt a Chicagói Orvostudományi Egyetem orvosai nem próbálkozhattak többféle terápiával, amikor a férfi áprilisban megfertőződött az új koronavírussal, így a vérplazmakezelés mellett döntöttek.

Kezelőorvosai úgy vélik, hogy Diaz az első kettős tüdőátültetésen átesett Covid-19-beteg, akit ily módon gyógyítottak meg. Maria Lucia Madariaga mellkassebész, aki az egyetemen a vérplazmakezeléseket vezeti, közölte, hogy egyetlen esetből ugyan nem lehet következtetéseket levonnni, de bátorítónak nevezte, hogy nem találkoztak mellékhatásokkal a vérplazmakezelésen átesett betegeknél, ami azt jelentheti, hogy a kezelés alacsony kockázatú.

Amikor Diaz koronavírustesztje pozitív lett, orvosai gondosan figyelték állapotát. Kórházba akkor került, amikor veseelégtelenség lépett fel nála. Még az előtt vérplazmakezelést kapott, hogy súlyosbodott az állapota, vagy lélegeztetőgépre lett volna szüksége. A terápia után a beteg láza csökkent. Javultak légzési és vesefunkciói és kilenc nappal később negatív lett a vírustesztje. Május elsején engedték haza a kórházból.

Jól érzem magam - mondta Diaz kedden a Chicado Tribune napilapnak.

A kutatók szerint további kutatások szükségesek annak megállapítására, miként működik a legjobban és mely betegek esetében hasznos a vérplazmaterápia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.