Társadalom

Generációkutató: világtendencia, hogy később kezdik a fiatalok az önálló életet

Statisztikai adatok szerint a 25 évesek 60-80 százaléka, a 30-as korosztály mintegy 20 százaléka még a szüleivel lakik.

2020.02.29 22:30MTI

Világtendencia, hogy később kezdik a fiatalok az önálló életet - mondta Steigervald Krisztián generációkutató az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Statisztikai adatok szerint a 25 évesek 60-80 százaléka, a 30-as korosztály mintegy 20 százaléka még a szüleivel lakik - ismertette a szakember.

Azt mondta: Magyarországon közrejátszik, hogy a lakás- és albérletárak magasak, egy fiatal nem igazán engedheti meg magának a költözést. Ugyanakkor hozzátette: nem csak gazdasági okai vannak, hanem az is, hogy változtak a férfi és női szerepek. Érdekességként elmondta, hogy a fiúk körében mintegy 10-15 százalékkal magasabb a szülőknél lakás.

Mindebben a digitális háttér is szerepet játszik, "elvan a gyerek otthon a négy fal között", nincs meg a motivációja, hogy elmenjen otthonról - jegyezte meg a generációkutató.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.