Kortalanság

Öregedést lassító gyógyszert hoztak létre

A tudósok további vizsgálatokat végeznek majd például egereken, mielőtt klinikai kutatásba kezdenének.

2019.10.05 18:21MTI

Az ecetmuslicák életét csaknem 50 százalékkal meghosszabbító gyógyszer-kombinációt hoztak létre kutatók, akik szerint eredményeik segíthetnek az emberek öregedési folyamatának egészségesebbé tételében.

Nem akarjuk kicselezni a halált, csak segíteni az embereket, hogy egészségesek és betegségektől mentesek maradjanak utolsó éveikben is - mondta Linda Partridge,  a Max Planck Intézet és  a University College London egészséges öregedést kutató intézetének munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A három szer - a hangulatjavító lítium, a rákkezeléseknél alkalmazott trametinib és egy immunszabályozó szer, a rapamycin - különböző sejtfolyamatokat befolyásol. Kombinációjuk pedig jelentős hatással volt az ecetmuslicák élethosszára. A három gyógyszerből külön-külön és kombinálva is adtak nekik,

Minden egyes szer önállóan átlagosan 11 százalékkal növelte meg az állatok élettartamát, két szer párosítása pedig 30 százalékkal. Ha viszont mind a három szert kombinálták, a muslicák 48 százalékkal tovább éltek, mint azok, melyek nem kaptak kezelést.

Mivel mindhárom gyógyszert alkalmazzák már orvosi kezelések során, tudják róluk, hogy biztonságosak. Kombinációjuk pedig segíthet lelassítani az öregedés folyamatát - mondta Jorge Castillo-Quan, a kutatás másik vezetője.

Partridge kiemelte: felfedezésük újabb bizonyítéka annak, hogy az úgynevezett polipilula - többfajta alacsony dózisú szer kombinációja - a jövőben segíthet megelőzni a korhoz köthető betegségeket.

A kutatásról készített tanulmány az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg. A tudósok további vizsgálatokat végeznek majd például egereken, mielőtt klinikai kutatásba kezdenének.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.