Eljárás

Sikeres volt a fejüknél összenőtt sziámi ikrek plasztikai sebészeti műtéte Budapesten

Az ikrek jól vannak a terveknek megfelelően lezajlott beültetés után.

2019.02.06 13:15ma.hu

A két és féléves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével. Az operációra január 25-én került sor a Semmelweis Egyetemen, ahol a műtétek előzetes vizsgálatai is folytak.

Az ikrek jól vannak a terveknek megfelelően lezajlott sikeres beültetés után.

A bőr- és lágyrésztágítási folyamat a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelenti, mely az úgynevezett expander implantátumok beültetéséből, majd azok 4-5 hónapig tartó fokozatos tágításából áll.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt dr. Hudák István vezetésével Bangladesben.

A dr. Csókay András által koordinált harmadik fázis, a nyáron esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, s a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a most zajló szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. E beavatkozás helyszíne még nem dőlt el.

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásával a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 2010. óta folyamatosan zajló plasztikai és helyreállító sebészeti misszióira való tekintettel bízták meg a magyar orvosokat a bangladesiek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.