Szálló por

Négy településen egészségtelen, több helyen kifogásolt a levegő minősége

Ismét nőtt a légszennyezettség.

2018.12.04 14:49MTI

Ismét nőtt a légszennyezettség: négy településen egészségtelen, több helyen pedig - köztük Budapesten - kifogásolt a levegő minősége a magas szállópor-tartalom (PM10) miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) napi átlagkoncentrációja alapján Dunaújváros, Pécs, Szombathely és Várpalota levegőjét minősítették egészségtelennek.

Emellett kifogásolt a levegő minősége Budapesten, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Putnokon, Salgótarjánban, Sopronban, Székesfehérváron, Tökölön, Vácon és Veszprémben.

Az NNK azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebb korúak és a gyermekek kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítésű településeken az egészséges emberek se sportoljanak a szabadban hosszabb ideig vagy végezzenek fizikai munkát, a gyermekeket pedig óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - tették hozzá.

Külön kiemelték, a helyes fűtési módok alkalmazásával mindenki sokat tehet azért, hogy megóvja a saját és a környezetében lévők egészségét.

Címlapfotó: az óbudai távfűtőmű ködben a Hármashatár-hegyről fotózva 2018. november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.