Koraszülöttek világnapja

30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság

Magyarországon nagyjából 9 százalék körül van a koraszülés aránya, s a cél, hogy ezt a nyugat-európai szintre szorítsák vissza.

2018.11.17 10:02MTI

Mintegy 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon az elmúlt három évben, ami annak köszönhető, hogy a koraszülöttek túlélési esélyei jelentősen javultak - mondta Kocsis István, a budapesti Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Az orvos a koraszülöttek világnapján elmondta, koraszülöttnek az számít, aki a 37. hét előtt jön világra; az életképesség határa a 23-24. héten van.

Az utóbbiakat - ők körülbelül 500 grammal születnek - 50 százalék eséllyel mentik meg szövődmény nélkül - tette hozzá.

Magyarországon nagyjából 9 százalék körül van a koraszülés aránya, s a cél, hogy ezt a nyugat-európai szintre szorítsák vissza. Ausztriában 1-2 százalékkal jobb ez a mutató - mondta.

Elhangzott az is, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán 6-7 ezer csecsemő jön világra egy évben, vagyis a legtöbb Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.