Életmód

Ettől az öt növénytől szebb az álom

Ez öt nagyszerű növény segít a jobb alvásban, köszönhetően nyugtató és légtisztító hatásának.

2018.10.23 06:32ma.hu

Bár a választható növények száma meglehetősen nagy, a hobbikert.hu az 5 leghatékonyabb növényt emelte ki, amelyek javíthatnak a közérzetünkön és elősegíthetik a minőségi alvást.


1. Aloe vera

Az Aloe vera nagyszerű gyógyhatású növény a természet patikájából: gyulladáscsökkentő hatású, kisebb égési sérülések, felületi bőrsérülések, horzsolások kezelhetők vele, továbbá méregteleníti a szervezetet. Ezenkívül segít a tisztítószerekben található szennyező vegyi anyagok közömbösítésében, ezáltal tisztítja a hálószoba és a lakás többi helyiségének a levegőjét.

Szintén említésre méltó érdekesség ezzel a remek növénnyel kapcsolatban, hogy az esetben, ha a káros vegyi anyagok szintje magas az otthonunkban, a növényen barna foltok jelennek meg: mintegy jelzi nekünk, hogy "komoly a helyzet".

2. Levendula

Talán a legismertebb az összes olyan növény közül, amelyek elősegítik a jó alvást és csökkentik a szorongást. A különböző kutatások is erre az eredményre jutottak, azaz kimutatták, hogy a levendula illata lassítja a pulzusszámot, csökkenti a vérnyomást és a stresszt.

Egy kutatás kimutatta, hogy a levendula illatának hatására a csecsemők kevesebbet sírnak, mélyebben alszanak, továbbá csökken a nyugtalanságuk. Ezen jótékony hatásokat természetesen az édesanyák ugyanúgy élvezhetik!

Nők esetén ugyanis a levendula elősegíti a könnyebb elalvást, csökkenti az alvás közbeni gyors szemmozgást (REM), valamint az alvás nélkül töltött idő hosszát. Férfiaknál azonban az ellenkező hatást váltja ki.

3. Sokvirágú Jázmin

Ez az egzotikus növény nyugtató hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Bizonyítottan csökkenti a szorongást, ezáltal javítva az alvás minőségét.

A növény pozitív hatásai közé tartozik a jobb minőségű alvás elősegítése, a nyugtalanság, szorongás enyhítése, valamint ébredéskor a kellemesebb közérzet biztosítása. Az sem elhanyagolható, hogy a jázmin kecses megjelenésével, gyönyörű apró, rózsaszín vagy elefántcsont színű, trombita alakú virágaival igen karakteressé teszi a hálószobánkat.

4. Borostyán

A NASA tanulmánya az első számú légtisztító növényként említi a borostyánt. Köszönhető ez annak, hogy ez a nagyszerű növény a leghatékonyabb a formaldehid elnyelésében.

Könnyen tartható, és szépen fejlődik egy átlagos hőmérsékletű, közepesen világos lakásban is.

Más tanulmányok azt mutatták ki, hogy a növény levelei javíthatnak az allergiás vagy asztmás tüneteken. Az egyik kísérlet szerint a növény mindössze 12 óra alatt elnyeli a levegőben szálló penész és egyéb szennyezőanyagok nagy részét!

Ez az örökzöld kúszónövény csodásan mutat a lakásban egy függő kosárban vagy olyan párkányon, ahol az indái szabadon alácsünghetnek. Tudni kell azonban, hogy a növény levelei mérgezőek, így gyermekek és házi kedvencek számára nem elérhető helyen tartsuk!

5. Szanzavéra (anyósnyelv)

Egyike a beltéri levegő minőségének javítására leginkább ajánlott növényeknek. Igen szívós, igénytelen növény, amelynek gondozása senkinek nem okozhat gondot. Nagyszerűen megszűri otthonunk levegőjét, ezáltal javítva annak minőségén.

Ideális választás a hálószoba díszítésére, mind a gondozási igényét, mind az árát tekintve. Az anyósnyelv segít továbbá a legtöbb háztartásban előforduló különböző toxinok (formaldehid, triklór-etilén és benzol) elnyelésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.