Szakorvos

2,5 kilónál nem lehet nehezebb az elsősök iskolatáskája

Míg az óvodában sokat mozognak a gyermekek, az iskolában ez megváltozik.

2018.09.02 07:36MTI

Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb 10 százalékát érheti el, ami 7 éveseknél hozzávetőleg 2,5 kilogramm - figyelmeztetett Moravcsik Bence ortopéd szakorvos az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Ahhoz, hogy a táska ne rontsa a kisgyermek tartását, fontos, hogy jól illeszkedjen a hátra, állítható legyen, és a terhelést el lehessen osztani. Csak a legszükségesebbeket vigye magával a gyermek és a nehezebb tárgyak kerüljenek a törzshöz közel a táskába - sorolta a szakember.

Míg az óvodában sokat mozognak a gyermekek, az iskolában ez megváltozik, ráadásul a növekedés során gyakran gyorsabban nőnek a csontok, mint az izmok és ez is elősegítheti a hanyag tartás kialakulását - figyelmeztetett Moravcsik Bence.

Érdemes figyelni a gyermek tartását és ha láthatóan aszimmetrikussá válik például a váll vagy a lapocka, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni. A rossz tartástól fájhat a nyak, a váll, de akár a fej is. Gyógytorna, illetve sport, a gyermek edzettségének javítása segíthet. A gyermek gerincét egyenletesen terhelő úszás, lovaglás különösen egészséges - mondta az ortopéd szakorvos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.