Fontos a korai felismerés

Rákos betegek hosszabb túlélési esélyei

Az onkológiai rendszer egészére kiterjedő folyamatos fejlődésnek vagyunk szemtanúi. Sok részlet finom összehangolása folyik, mely tökéletes együttműködési láncolatot eredményez a rákgyógyításban.

2008.12.15 08:24

Mint ismeretes a rákhalálozási statisztika lesújtó adatokat mutat hazánkban. Az onkológiai szakma számtalanszor hívja fel a figyelmet a korai felismerés jelentőségére, hiszen, ha a népességszintű szűréseken részt venne a behívott populáció, még több daganatot lehetne időben felismerni. Ha a felismerés akkor történik, amikor már áttétek képződtek a szervezetben, ez minden esetben kevesebb esélyt ad a túlélésre!

A daganatellenes kezelések igaz nagy átalakuláson mennek keresztül, és ma már a célzott biológiai terápiának köszönhetően egyes esetekben áttétes rákoknál is van lehetőség hatékonyabb kezelésre. Minden indikációjában elismert túlélési eredményeket hozott az érképződést gátló kezelés, mely jelenleg négy daganattípusban javallt (vastagbél-és végbélrák, emlőrák, tüdőrák egyik formája, veserák) Előfordulása szerint a vastagbél- végbélrák a harmadik leggyakoribb daganat típus.

Magyarországon évi mintegy 8000 új megbetegedést, 5000 halálesetet okoz. Az érképződést gátló kezelés ma a vastagbél- és végbélrákos betegek számára hozzáférhető. Alkalmazásával először sikerült több, mint kétéves túlélést elérni vastagbélrákban. Minden olyan beteg, aki alkalmas erre a kezelésre, az onkológiai centrumokban megkapja/hatja ezt a kezelést.

A tüdőrák Magyarországon az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés nők és férfiak körében egyaránt. Korábban a kemoterápiával 8-9 hónapos túlélést sikerült biztosítani, e célzott terápia hozzáadásával a betegek átlagos túlélése az egy évet meghaladja. Az emlőrák a női rosszindulatú daganatok közül a leggyakoribb betegségnek számít, évente több mint 6000 új esetet regisztrálnak Magyarországon. Emlőrákban az érképződést gátló kezelés megduplázza a betegség kiújulásáig eltelt időtartamot a hagyományos kemoterápiával szemben.

A halálozási mutatók megváltozása az emlőrák szűrésen való részvételi arány növekedésétől várható abban az esetben, ha az érintett női lakosság a szűrésen kb. 80 %-os részvételi arányt mutatna. Magyarországon a népesség szintű szűrés első periódusában ezzel szemben a részvételi arány 43 %-os volt. Az emlőrákban és a tüdőrákban korlátozott a hozzáférés, csak egy bizonyos betegcsoport juthat hozzá, ők is egyedi méltányossági kérelem alapján.

Az érképződést gátló biológiai terápia veserákban csaknem 90%-kal javította a betegek túlélését anélkül, hogy az életminőségüket jelentősen befolyásolta volna. A veserákban nem hozzáférhető a készítmény, de befogadás előtt áll ezekben az indikációkban is, így minden reményünk megvan, hogy hamarosan minden törzskönyvezett indikációban elérhetővé válik ez az új, célzott biológiai kezelés, ami a daganatos erek gátlásán alapul, ugyanis egyeztető tárgyalások folynak az OEP, és az érképződést gátló, biológiai terápiát forgalmazó cég között. 

A legjobb finanszírozási formára, a legjobb feltételek megtalálására való törekvés bizakodásra buzdít, hogy jövő évtől a betegek széles körben juthatnak hozzá az új készítményhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.