Állattartás

A kutyanyál okozta fertőzés miatt amputálni kellett a gazdi minden végtagját

A kutyája nyála okozta ritka fertőzés miatt amputálni kellett egy amerikai férfi mindkét lábát és kezét.

2018.08.03 04:17MTI

A betegnél, a 48 éves Greg Manteufelnél június végén először influenzához hasonló tünetek léptek fel, láza volt és hányt. Másnap reggel magasra szökött a láza és félrebeszélt, ekkor szállított őt kórházba felesége, aki észrevette, hogy a férfi testén zúzódások nyomai vannak, mintha valaki összeverte volna baseball ütővel. Egy héten belül a férfi mindkét lábát amputálták térd alatt, majd később mindkét kezét eltávolították.

Az orvosok a vér egy ritka fertőzését diagnosztizálták, amelyet a kutyanyálban található capnocytophaga canimorsus baktérium okoz. A baktérium a legtöbb egészséges kutya és macska nyálában jelen van és általában nem veszélyes emberre - ismertette az esetet a medicalxpress.com tudományos hírportál.

Manteufel esetében azonban a baktérium bekerült a véráramban, és vérmérgezést idézett elő. A zúzódások a testén a vérmérgezés okozta bőrfoltok voltak.

A beteget antibiotikummal kezelték, hogy legyőzzék a fertőzést, de rögök zárták el a véráramlást a végtagokba, ami a szövetek és az izomzat elhalásához vezetetett, azért volt szükség az amputálásra, hogy megmentsék életét.

A betegnek volt még egy műtétje, amikor halott szöveteket és izomzatot távolítottak el az amputálás helyéről a két lábon és még két újabb hasonló műtét vár rá. A férfinél orr-rekonstrukciót is végre kell hajtani üszkösödés miatt.

Az amerikai nemzeti orvostudományi könyvtár feljegyzései szerint igen ritkán fordul elő, hogy kutyákkal és macskákkal érintkezve, nyálukból embert fertőz meg a baktérium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.