Kórkép

Betegségnek nyilvánították a szexfüggőséget

A szexfüggőségről évek óta folynak viták, de a szakemberek nem jutottak egyetértésre abban, hogy létező rendellenességről van-e szó.

2018.07.16 06:28ma.hu
hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is mentális rendellenességnek ismerte el a kényszeres szexuális viselkedést (compulsive sexual behaviour). A szombati nyilatkozata szerint nem tisztázott, hogy olyan jellegű addikció-e mint a kábítószer- vagy szerencsejáték-függőség - számolt be róla az Index.

A szexfüggőségről évek óta folynak viták, de a szakemberek nem jutottak egyetértésre abban, hogy létező rendellenességről van-e szó. Ugyanakkor a WHO a mentális rendellenességeket listázó katalógusának legfrissebb kiadásában egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy a szexfüggőséget hivatalosan is mentális rendellenességként ismerjék el.

Az ENSZ egészségügyi szervezete nem vette egy kalap alá a szexfüggőséget más, függőséget okozó viselkedésformákkal, mint a szerencsejáték vagy az alkoholizmus; ez azt sugallja, hogy a témában további szakértői egyeztetésekre van szükség. Nem világos, hogy a rendellenesség hány embert érint, de a WHO szakértője, Geoffrey Reed szerint további vizsgálatok kellenek az állapot pontos leírásához, a megelőzéshez és a leghatékonyabb kezelések meghatározásához.

Lehet, hogy idővel azt mondjuk, hogy igen, ez egy függőség, de még nem tartunk ezen a ponton - mondta Reed. Az viszont segíthet, hogy az új besorolás - ha nem is deklarálják függőségnek - tudatosítsa az emberekben, hogy az állapotuk orvosi eset, és kezelést is igénybe vehetnek.

Reed szerint az elmúlt idők szexuális zaklatási botrányai - köztük a #metoo kampány - nem adnak okot az aggodalomra olyan szempontból, hogy az új kategória nem fog felmentést kínálni a nemi erőszakot elkövetőknek.

Nem ment fel a szexuális bántalmazás vagy a nemi erőszak alól. Nem jobban, mint ha arra hivatkozol, hogy alkoholista vagy, és azért vezettél részegen. Ez a döntés továbbra is rajtad áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.