Egészség

A férfiakat is fenyegeti a méhszájrákot okozó vírus

Gége-, vastagbél, végbél- és péniszrákot okozhat.

2018.05.13 09:05MTI
hirdetés

Kerékpáros túra indult vasárnap Budapestről Dublinba, az akcióval a HPV által okozott betegségekre akarják felhívni a figyelmet - mondta az InfoRádiónak a főszervező. Balázsy Károly szülész-nőgyógyász kiemelte, hogy a HPV a nők mellett a férfiakra is veszélyt jelent.

Fontos cél felhívni a figyelmet a humán papillomavírus (HPV) létezésére - mondta Balázsy Károly. A Dublinban élő szülész-nőgyógyász hozzátette: ez a méhszájrák kórokozója, és van lehetőség ennek a kimutatására, ki kell egészíteni a megszokott citológiai vizsgálatot ezzel a szűréssel is.

A program azért Budapest-Dublin kerékpártúra, mert az orvos úgy gondolta, hogy egy ilyen extrém teljesítmény jobban felhívja a figyelmet a problémára.

Az évtizedek óta megszokott nőgyógyászati rákszűrés már nem annyira pontos, mint az új módszerek - hangsúlyozta Balázsy Károly. Hozzátette: a HPV kimutatása precízebb információt ad.

A férfiakat is fenyegeti a HPV: gége-, vastagbél, végbél- és péniszrákot okozhat. A közelmúltban jelent meg Magyarországon Európa legnagyobb laboratóriumi hálózata, ebben képesek arra, hogy előre jelezzék azt, hogy a vizsgált személy szervezetében a HPV már átalakította-e a sejteket rosszindulatúvá, illetve hogy megindult-e ez a folyamat.

Ez egy szenzációs előrelépés, hatalmas segítséget jelent az orvosok és a páciensek számára - vélekedett a szülész-nőgyógyász.

A gyógyulást az immunrendszer erősítése hozhatja el, hiszen az immunrendszer távolítja el a szervezetből a vírusokat.

Ezért tekernek 2300 kilométert

Az akció honlapján olvashatunk a túra előzményeiről. Balázsy Károly ezt írja: "1958.04.04.-én szü lettem Magyarországon, Baja városában. A kerékpározás mindig része volt az életemnek.

2014 októberben költöztem Dublinba és mint magán nőgyógyász kezdtem el dolgozni. Jelenleg a "For Women's Health" rendelőben tevékenykedem.

Amikor nehézségekbe ütközött a bringa kihozatala, megfordult a fejemben, hogy fel kellene pattanni rá és kikerekezni vele Írországba. Persze nem gondoltam komolyan.

2016-ban, amikor már 2 hónapja napi 30-60 km-t tekertem, jöttem rá arra, hogy teljesen reális és megvalósítható az elképzelésem. Egyedül unalmas, tehát társakat kell toborozzak. Cél nélkül 2300 km-t tekerni értelmetlen, de a hölgyek egészségéért, ez egy nemes cél."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.