Karcinogén

Fontos döntés született a kávéról

A kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára a pörkölési folyamatban keletkező mérgező anyagok miatt.

2018.03.31 07:33MTI

Egy kaliforniai bíró kimondta, hogy a szövetségi államban működő kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára a pörkölési folyamatban keletkező mérgező anyagok miatt, ha ezt nem teszik jelentős bírsággal kell számolniuk.

Egy civilszervezet mintegy kilencven kávéforgalmazót, köztük a Starbucks céget perelte be azzal a váddal, hogy megsértik Kalifornia állam törvényeit, amelyek megkövetelik a vállalatoktól, hogy figyelmeztessék fogyasztóikat a termékeikben lévő, daganatkeltő hatású anyagokra. Az egyik ilyen az akrilamid, amely az élelmiszerek és az italok hőkezelése során keletkezik, a szénhidrátok, telítetlen zsírsavak, aszkorbinsavak vagy származékaik reakciója eredményeként.

Elihu Berle bíró indoklása szerint a Starbucks és más cégek nem tudták bizonyítani, hogy nincs jelentős egészségi kockázata a kávépörkölés folyamán keletkező karcinogénnek.

Az amerikai Nemzeti Kávétársaság (NCA) közölte, fellebbezést és további jogi lépéseket fontolgat. A szervezet annak a véleményének adott hangot, hogy a rákkeltő figyelmeztetés" nem fog javítani a közegészségügyi állapotokon. "Félrevezető lenne a rákkeltő figyelmeztetés feliratozása. Az amerikai kormány saját étkezési irányelveiben megfogalmazódik, hogy a kávé az egészséges életmód része lehet" - olvasható közleményükben.

A kávéipar szerint a vegyület jelentéktelen, nem egészségkárosító mennyiségben van jelen a kávéban, és ki kell vonni a törvény hatálya alól, mivel egy természetes folyamat következménye a pörköléskor.

A keresetet még 2010-ben indította az egészségre káros anyagok kutatását és oktatását célul kitűző nonprofit szervezet. A kaliforniai bíró annak ellenére hozta meg döntését, hogy az elmúlt években számos tanulmány a kávézás egészségre előnyös hatásait mutatta ki, sőt 2016-ban a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége levette a kávét a karcinogén anyagok listájáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.