Életmód

Nők a Férfiak Egészségéért

Szögeczki Ági mostantól párja egészségét is szívén viseli

2018.03.16 18:11ma.hu

Társadalmi célú program indult a Nők a Férfiak Egészségéért címmel, mely kezdeményezés arra szeretné a figyelmet felhívni, hogy a nők szerepe mennyire kiemelkedő és meghatározó a férfiak és a család egészségmegőrzésében, és hogy ez a bevásárló lista összeállításával kezdődik. A kezdeményezéshez csatlakozott Szögeczki Ági, Makai Gábor szakpszichológus és Csapó Nóra személyi edző.  A nők a család motorjai, szerepük az egészségmegőrzésében nélkülözhetetlen. 

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegséggel élőknek aránya közel kétszerese az uniós átlagnak, de nem elhangolható diabétesz miatt elhunytak aránya is, ez a betegség is a legmagasabbak közt van Európában az Egészségügy Világszervezet (WHO) felmérése szerint.

Magyarországon a lakosság 29 százaléka számít elhízottnak. A leggyakoribb betegség a diabétesz, amely kialakulásának fő bűnbakja az elhízás. Hazánkban az ischaemiás szívbetegségben szenvedő betegek száma meghaladja az egymilliót, a magas vérnyomással élőké pedig megközelíti a 3 milliót, a keringési rendszer betegségei évente összesen 60-70 ezer ember életét követelik Magyarországon. Az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mellett az örökölt génállomány csak kismértékben felelős e betegségek kialakulásáért.

A párkapcsolatban hajlamosak vagyunk az egészségtelen életmódra

Szembe kell nézni a szomorú ténnyel, hogy a párkeresés időszakában meglévő törekvés a másik nem lenyűgözésére egy párkapcsolat nyugalmában bizony alábbhagyhat. Így válhat a korábban magassarkút viselő, jól öltözött, csinos nőből otthonülő tréningnadrágos asszonyka, az udvarias és jóvágású férfiből pedig pocakos, boros férfi. Érdemes közösen tenni a változásért a hosszú, boldog és egészséges jövő érdekében. Közösen kell egészségtudatos életmódot kialakítani és figyelni a másikra. Szögeczki Ági a kóla dió nevű egzotikus gyümölcsnek köszönhetően látványos átalakuláson ment keresztül az elmúlt évben.

-Saját fogyásom kapcsán már van tapasztalatom, hogy milyen módszerrel lehet a leghatékonyabban leadni a plusz súlyt így, amikor a páromat a közelmúltban egy ízületi probléma miatt operálni kellett -amely probléma kialakulásában szerepet játszott jelentősebb túlsúlya is-, tudtam, hogy cselekednem kell. Elkezdtem gondosabban összeállítani az étrendjét, terveztem a hűtő tartalmát, és persze neki is adtam a dióból. Nagyon hamar látványos lett a változás. Az, hogy közösen figyelünk egymásra a párommal és közösek már ezzel kapcsolatban is a céljaink, még közelebb hozott minket egymáshoz – nyilatkozta Szögeczki Ági, akire az elmúlt 2 évben nem csak a szerelem talált rá, hanem sikerült több mint 10 kilót fogynia, érzelmi ingadozásait a fogyókúra alatt a kóladió segítségével győzte le.

Azon túl, hogy az elhízás nagyon sok egészségügyi problémáért tehető felelőssé, kihatással van a lelki épségünkre és befolyásolja szexuális életünket is. Csökkentheti a nemi aktivitást és rontja a szexuális egészséget. Ezek újabb nagyon fontos tényezők, amelyek megmutatják, hogy mennyire fontos tenni a plusz kilók ellen, közösen a párunkkal egymásért vagy akár egyedül saját magunkért.

Az vagy, amit megeszel

Csapó Nóra személyi edző 40 kilótól szabadult meg egy év alatt egy kóla dió nevű növény segítségével. Pontosan érzi a minőségi változást a mindennapokban, azóta másoknak is segít, edző lett életmód tanácsadó.
- A fogyás 70 százalékban a táplálkozáson múlik. – mondta Csapó Nóra személyi edző. - Ha valaki életmód-változtatásra adja a fejét, nagyon fontos, hogyan állítja össze az étrendjét. Az a legfontosabb, hogy tudja, kihez fordulhat segítségért, de szerencsére rendkívül jó szakembereket lehet már találni. - tette hozzá Nóra.
- Természetesen a mozgás is meghatározó, illetve nagyon fontos a megfelelő, fogyást támogató, étvágycsökkentő étrend kiegészítő megválasztása. Nekem egyértelműen ez segített. - szögezte le a szakértő.
- Mindenkinek azt szoktam mondani, hogy száz százalékban igaz a mondás, mely szerint "az vagy, amit megeszel." Amit most elfogyasztunk, hónapok múlva is látszódni fog a testünkön – magyarázta Nóra, és kinyilvánította, hogy társadalmi szempontból talán a nőknek van a legfontosabb szerepük a kérdésben.
- Ha a családanya elkezd egészségesen táplálkozni, az a családot is befolyásolja, vagyis a férje és a gyermeke is átveszi az új szokásait.

Együtt könnyebb!

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a nassolás sok esetben pótcselekvés, amit a rohamokban betörő éhségérzés beindít: csapjuk be önmagunkat, a szervezetünket, azaz sokszor az is elég, ha folyadékot viszünk be a szervezetünkbe. Azonban működik az is, ha valami szilárdat viszünk be akutan, ami lehet zöldség vagy gyümölcs.
- Érdekes pszichológiai jelenség, miszerint sokszor kielégítő, ha valami a “szánkba kerül”, vagyis nem a magas cukortartalom vagy a szénhidrát az amit a szervezet követel. De mégis megnyugszik a szervezet, hogy “kapott” valamit. Szóval a sóvárgás nem kiiktatható, de nem mindegy mivel szabadítunk fel boldogsághormont: finom ételre dopamin szabadul fel, ami aktiválja az agy örömközpontját, vagyis ha gyors jutalom, azaz öröm kell, akkor kezdünk el nassolni véli a szakember.
- Motiváció nélkül nincs siker. Azért mert elvárják tőlem, nem fogok tudni fogyni. Ha azonosulok a problémával, akkor személyessé válik a kihívás. “Nem vagyok egyedül érzés” doppingol, azaz motivál, ha nem egyedül kell “szenvedni”. Osszuk meg félelmeinket, terveinket másokkal: a kibeszélés, problémák és a megoldási lehetőségek verbalizálásával jobban az életem részévé válik az új, kívánt viselkedésforma.   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.