Szakértelem

Magyar orvosok választanak szét egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt

A bangladesi sziámi ikrek szétválasztását a világon eddig sehol sem vállalták, most magyar orvosok tesznek csodát.

2018.03.05 08:53ma.hu
hirdetés

Egy magyar orvoscsapat, dr. Csókay András, dr.Pataki Gergely és dr. Hudák István vállalkozott egyedül arra a nagy kockázatú, többlépcsős beavatkozásra, hogy szétválasztanak egy bangladesi sziámi ikerpárt - írja a Blikk. A lap arról ír, az első, legveszélyesebb műtét a napokban történt meg, sikeresen.

„Rabia és Rukiya épp olyanok, mint bármelyik kétéves gyermek: járnak, mosolyognak, kommunikálnak a külvilággal, csak épp a koponyájuknál összenőttek, és bár az agyuk külön-külön kifejlődött, az agykéreg összetapadt” – mondta a lapnak dr. Csókay András. Az orvos arról beszélt, közös volt a fő agyi szállítóér-hálózatuk is.

„Néztem az MR-leleteiket, és imádkoztam. Majd eszembe jutott: mi lenne, ha az ¬óriás agydaganatok viselkedését próbálnánk utánozni, így segítve a gyerekeken. Azaz szépen lassan elzárnánk az ereket, így a keringés másfele terelődik. Ezt csináltuk meg katéteres eljárással” – fejtette ki az orvos. Hozzátette: tudta, hogy erre egyedül dr. Hudák István képes, akivel a Honvédkórházban dolgoztak együtt.

A magyar orvosok a múlt vasárnap utaztak Banglades fővárosába, Dakkába. Először három órán keresztül érfestéssel vizsgálták a kislányok agyi keringését, majd egy ötórás beavatkozás következett.

„Nagyon fontos volt a teljes precizitás. Egyik gyermek sem sérülhetett vagy halhatott meg, hiszen ez a másik életét is örökre megnyomorította volna” – fejtegette dr. Hudák István. Húsz százalék esélye volt, hogy meghalnak a gyerekek.

A doktorok végül sikerrel jártak: egy ötórás műtéttel lezárták a közös nagy és a 24 kisebb vénát is. A két kislány mosolyogva ébredt az altatásból. Bár kívülről nem látszik semmi, mégis megtörtént a szétválasztásuk legfontosabb lépése: most már külön-külön működik az agyuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.