Tények, számok az anyagcseréről

Metabolizmus = anyagcsere: anyag-, energia- és információáramlás

Amikor megkérdezzük az utca emberét, mi is az az anyagcsere, a következő válaszokat kaphatjuk: A táplálékkal felvett anyagok felhasználása és a felesleg kiürítése, az élő szervezetekben lejátszódó kémiai folyamatok, belső szabályozás, a test vegyi üzeme, az energia, amire a testnek szüksége van, változások a szervezetben...

2008.12.07 10:15

Mindezekből úgy tűnik, hogy az emberek fejében keveredik az emésztés, felszívódás és az anyagcsere fogalma. A helyes meghatározás a következő: Minden életjelenség kémiai folyamatokra vezethető vissza, és mindazokat a kémiai reakciókat, amelyek a sejtekben végbemennek, metabolizmusnak, anyagcserének nevezzük. Két fő fajtája van: az anabolizmus és a katabolizmus.

Az építő – anabolizmus esetén: egyszerű anyagból összetett lesz, ehhez energiára van szükség. Szintézis folyamatok zajlanak, mint, pl. fotoszintézis, fehérjeszintézis. A lebontó – katabolikus folyamatokban: az összetett anyagok lebontódnak egyszerű anyagokra, és energia szabadul fel. Az élő rendszerek fenntartásához a táplálékban rejlő kémiai energia felszabadítása és hasznosítása adja az energiát. Ennek kinyerése és pótlása szabályozottan folyik.

A metabolikus kisokossal lehetőség nyílik arra, hogy felfedezzük a periódusos rendszert az állat és növényvilágban, másképpen szólva a kemotróf élőlények, közöttük az ember és a fototróf élőlények együttélését. Az energiaszükséglet számos külső és belső tényezőjének, napról napra változó, egyénenként eltérő mivoltát. Beszélünk az étkezést követő termogenezisről, ami függ az elfogyasztott étel minőségétől és mennyiségétől, valamint a fogyókúrákban betöltött szerepéről. Utánajárunk a jo-jo hatásnak.

Lerántjuk a leplet a zsírpárnák növekedésének törvényszerűen bekövetkező okairól. Nyomába szegődünk egy sonkás szendvicsnek, és a sejtszervekben felkutatjuk a még fellehető részeit. Megbizonyosodunk arról, hogy szervezetünk hogyan tartja a normál tartományban többek között a vércukor-, kalciumszintet és biztosítja a sav bázisegyensúlyt.

A szabályszerűségek ismerete hasznos dolog, hiszen segítségükkel könnyebb eligazodni a sokféle életelixír, csodaszer, módszer, mindenre jó termék dzsungelében. Időt és figyelmet szánva az amúgy riasztónak tűnő kémiai folyamatokra, világunk csodálatos mivoltában is gyönyörködhetünk.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.