Szálló por

Két településen veszélyes a levegő minősége

Két településen veszélyesnek, három helyen egészségtelennek minősítette a levegő minőségét a magas szállópor-tartalom miatt az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) szerdán.

2018.01.24 09:59MTI

Térképük szerint több helyen, főként az ország keleti felében magas a légszennyezettség.

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt Szolnokon és Putnokon veszélyesnek minősítették a levegőt, de Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Nyíregyházán is eléri az egészségtelen szintet a légszennyezettség mértéke.

Az OKK térképén a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték Salgótarjánt, Miskolcot, Debrecent, valamint Székesfehérvárt. Másutt - köztük a fővárosban - jelenleg elfogadható a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.