Szmog

A halálozások tíz százalékáért a légszennyezettség a felelős

A nagyobb városokban a közlekedés is fontos légszennyező forrás, amely szintén növeli a szálló por koncentrációját.

2017.10.20 13:58MTI

A halálozások mintegy tíz százalékáért a légszennyezettség felelős Magyarországon - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Szigeti Tamás elmondta: a szmoghelyzet kialakulásának több feltétele van, egyrészt kellenek bizonyos földrajzi adottságok, amelyek Magyarországon megvannak, hiszen télen gyakori az úgynevezett hőmérsékleti inverzió, amelynek hatására a melegebb légrétegek alá egy hidegebb légréteg rakódik, ezért megreked a levegő a Kárpát-medencében. Fontos légszennyezési forrás a közlekedés és télen a lakossági fűtés is.

Utóbbiról elmondta: nagyon fontos lenne, hogy megfelelő módon fűtsenek az emberek, mert jelentős probléma, hogy sok helyen "mindent eltüzelnek", így káros anyagok kerülnek a légkörbe, és megnövekszik a szálló por koncentrációja. Felhívta a figyelmet: jó minőségű tűzifával kell fűteni, és nem szabad eltüzelni műanyagot, festett fát, nagy mennyiségben újságpapírt. A nagyobb városokban a közlekedés is fontos légszennyező forrás, amely szintén növeli a szálló por koncentrációját - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.