Gasztro

Evett már tamilokot, azaz hajóférget? - videó

Palawan-ban a Fülöp-szigeteken a Hajóféreg a Tamilok néven ismert és ínyenc falatnak számít. Az íze sok mindennel lett már összehasonlítva a tejtől az osztrigáig.

2017.10.02 12:24ma.hu

A hajóféreg (Teredinidae) tulajdonképpen nem féreg. Valójában a kagylók egy szokatlan sós vízi csoportjába tartozik, jócskán redukálódott, visszafejlődött házzal. Hírhedté az által a tulajdonsága által vált, hogy belefúrja magát a tengervízbe merült faanyagokba, ezáltal sok esetben megrongálja a fából készült építményeket, például mólókat, dokkokat, fa hajókat. Néha a tengerek termeszének is hívják. A tengeri puhatestűek (Eulamellibranchiata) ezen belül a Teredinidaek családjába tartoznak, teredo féregként is ismertek.

Egyébként Hollandiában a 18. században a hajóférgek okoztak pánikot, mikor megtámadták a polder fával kidúcolt gátjait. A katasztrófát elkerülendő a fa dúcokat kőre cserélték. A hajóféreg egy genusa több kisebb omlást okozott a közelmúltban a Hudson folyó partjainál New Jersey területén a víz alatti cölöpök megrongálásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.