Botrány

Közzétették a szennyezett tojások kódját - itt a lista

A 170 tojásjelölő kódszámmal pontosan be lehet azonosítani a Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat.

2017.08.06 15:54MTI

Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyi tojástelepet kellett zárlat alá helyezni a szennyezés miatt, mivel a tojásszövetkezetek jellemzően számos, különböző kóddal rendelkező termelővel állnak kapcsolatban.

A tojásszövetkezetek megnevezése csak “zavart keltene” – szögezi le a közlemény, hozzátéve, hogy felesleges is lenne, mivel a közzétett kódok alapján pontosan be lehet azonosítani a szennyezett tojásokat. A lista még változhat, de “az elkövetkező napokban már nem számítunk számottevő mennyiségű találatra” – jelentette ki a holland élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője; idő közben már megkezdődött a zárlat feloldása egyes tojástelepeken.

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

A közlemény hangsúlyozta, hogy az összes tojásüzem, amelyik ügyfele volt a Fipronil rovarirtó szert tartalmazó fertőtlenítő szert szállító vállalatnak, együttműködött a hatóságokkal az ellenőrzések során – a lista ide kattintva olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.