Magzat a magzatban

Döbbenet: ikertestvérével "terhesen" jött világra egy indiai baba

A világon eddig összesen 100 ilyen ritka esetet jegyeztek fel.

2017.08.03 12:19MTI

Ikertestvérével “terhesen” született egy baba Indiában – számoltak be az igen ritka rendellenességről orvosai.

A magzatban lévő csontos kezdeményeket már július elején felfedezték a 19 éves kismama ultrahangos rutinvizsgálatakor – mondta Bhavna Thorat radiológus. “A születés utáni ultrahangon aztán megpillantottuk a baba hasüregében, magzatburokban egy nem teljesen kifejlődött, aggyal, kézzel és lábbal rendelkező magzatot” – tette hozzá.

Az anya ikrekkel lett várandós, de az egyik magzat beágyazódott a másik testébe, ott 13 héten át növekedett, majd megmaradt ebben az állapotban. A magzat a magzatban (foetus-in-foetu) igen ritka rendellenesség – magyarázta telefonon a dpa hírügynökségnek a szakember. A kismama július 20-án hozta világra kisfiát a Mumbaihoz közeli Thanában lévő Bilal kórházban.

Múlt héten a babát egy másik kórházban gyermeksebészek megoperálták, eltávolították szervezetéből a magzatot, egy 7 centiméteres, 150 grammos fiút. A műtét szövődmények nélkül zajlott, bár a kismama és gyermeke is kórházban vannak még, mindketten egészségesek – közölte Nina Nicslani szülész-nőgyógyász.

A két szakember azt is elmondta, hogy a világon mindössze száz ilyen esetet dokumentáltak. Becslések szerint a magzat a magzatban nevű rendellenességből egy jut minden 500 ezer élveszületésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.