Transzplantáció

Három gyermek aggódott, hogy élve jönnek-e ki szüleik a műtőből

A "tanítóbácsinak" felesége adta oda a veséjét, míg a férfi próbálta lebeszélni róla. A helyzet, amikor nem lehet mit tenni.

2017.07.23 08:55ma.hu

Egy házaspár kálváriáján keresztül hívja fel figyelmet a Kossuth Rádió Vasárnapi újság címmű műsora a szervátültetések alacsony számára. Dr. Ladányi Erzsébet, a Miskolci Nephrológiai Központ vezetője elmondta, hogy Európai viszonylatban nagyon alacsony hazánkban az élő donációk száma. Évi 300 körül mozog a vesetranszplantációk száma, míg ezren vannak a várólistán.

A bemutatott férfi próbálta lebeszélni feleségét, hogy kockáztassa a saját életét, egészen addig, amíg „már nem tudtam lebeszélni róla”.

A nőnek végig kellett néznie, hogy a férje a kezelések után milyen állapotban van, és hogy folyamatosan épül le. „Egy önző ember vagyok, nekem élve van rá szükségem. El kellett döntenem, hogy vagy adok neki magamból egy darabot és akkor élve mellettem maradhat vagy pedig végignézhetem, hogy meghal”.

A műtét időpontjában gyermekeik 2, 16 és 18 évesek voltak. A beavatkozás után mindkettőjük úgy ébredt, hogy azt kérdezte, hogy a másikkal mi van – derül ki az interjúból.

Ugyanakkor nem mindenkinek jut élő donoros vese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.