Helyettes tisztifőorvos

Hőség: számos betegséget okozhatnak a klímaberendezések

A kinti hőmérséklethez képest 6-8 fokkal hűvösebbre legyen beállítva a klímaberendezés.

2017.06.27 17:42MTI

A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés - hívta fel a figyelmet Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában.

Szabó Enikő kiemelte: nagyon fontos a karbantartás, egy zárt rendszerű szellőzőberendezést minimum félévente kell, de negyedévente ajánlott átvizsgáltatni szakemberrel. Ennek hiányában allergének, gombák is megtelepedhetnek a rendszerben, amelyek a levegőbe kerülve akár súlyos betegségeket is okozhatnak.

A helyettes tisztifőorvos azt ajánlja, a kinti hőmérséklethez képest 6-8 fokkal hűvösebbre legyen beállítva a klímaberendezés. Előfordul az is, hogy a légkondicionáló egy irányból, egy helyre fújja a levegőt, ez esetben felfázást, vesegyulladást is okozhat. A zárt helyiségekben a klímaberendezés okozta magas szén-dioxid tartalom álmosságot is okozhat, de olyan helyen, ahol még az ablakok is sötétítettek, akár depresszió is előfordulhat - sorolta Szabó Enikő.

A tartós hőség veszélye miatt Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár először múlt csütörtöktől hétfő éjfélig rendelte el az ország egész területére a hőségriasztást, majd kedden meghosszabbította szerda éjfélig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.