Érzelmi elszegényedés a babáknál

Szorongást okoz a babakocsiban való utazás?

A babakocsiban a menetirányban ülő babák "érzelmileg elszegényedhetnek", mivel elveszik a szemkontaktus az őket toló szülővel, állítja egy pénteken megjelent brit tanulmány.

2010.06.25 18:15medipress.hu

A szülő felé fordulva ülő gyerekeknél a szemkontaktus pozitív megerősítést ad és csökkenti a szorongást, olvasható a skóciai Dundee Egyetem kutatói által megjelentetett kutatásban, amely valószínűleg az első ebben a témában.

„Az idegtudomány megtanított bennünket arra, milyen fontosak az agy fejlődéséhez a szociális interkaciók a gyermek korai éveiben” – nyilatkozta Suzanne Zeedyk, az egyetem Pszichológiai Tanszékének mukatársa. „Az eredmények azt sugallják, hogy manapság a babakocsiban való ülés érzelmileg szegény és talán szorongást is kelt. A szorongó babákból szorongó felnőttek lesznek.

A vizsgálat szerint azon szülők 25 százaléka, akik a menetiránynak háttal tolják babájukat, beszélnek is a gyermekhez, ez majdnem kétszer akkora arány, mint az elterjedtebb, előre néző babakocsik esetén. Az őket tolót látó babák szívverése lassabb volt és kétszer valószínűbb volt, hogy ezek a gyerekek elaludjanak.

A vizsgálatban közel háromezer szülő-gyerek páros vett részt, a kísérlet része volt egy olyan feladat is, ahol a gyermeket egy mérföldön keresztül (1600 méter) tolták, fele úton menetiránynak háttal, majd menetirányban.

Laura Barbour, a kutatást finanszírozó Sutton Trust nevében azt modta, reméli, „hogy a babakocsigyártók behatóan tanulmányozzák majd ezt a kutatást, amely azt sugallja, hogy a menetiránynak háttal történő elhelyezés nagyon korán javítja a kommunikációt”.

„A szülőknek jogukban állna jól megfontolt döntéseket hozni arról, hogyan szolgálják a legjobban gyermekeik érzelmi, testi és idegrendszeri fejlődését” – tette hozzá Zeedyk.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.