Gasztro

Ízletes desszertek szójából - nem csak laktózérzékenyeknek

A szójaitalból készült desszertek nem olyan furcsák, mint elsőre gondolnánk: kiváló fehérjeforrások és számos egyéb fontos tápanyagot tartalmaznak.

2017.05.15 11:02ma.hu

A nem tejfehérje alapú italok széles választékában a szójaitalban található fehérje a legjobb minőségű, így ebben a tekintetben a tehéntejhez hasonlít a leginkább. Tápláló, gazdag és krémes. Édeskés ízének köszönhetően magában, pohárból fogyasztva is nagyon finom, de a müzlinket és a kávénkat is nyakon önthetjük vele. Ha pedig főzésre kerül a sor, a szójaital kiváló választás, mert minden olyan étel elkészítéshez használhatjuk, melynek receptjében tehéntej szerepel. Jól bírja a magas hőmérsékletet, így hosszabb főzést igénylő ételek és szószok elkészítéséhez is használhatjuk, de most kezdjük az ismerkedést néhány könnyen elkészíthető és finom édességgel.

Palacsinta

Hozzávalók / 4 adag

4 bögre liszt
1 tojás
1 evőkanál cukor vagy xilit
2 bögre szójaital

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a tojást és a cukrot. Adjuk hozzá a szójaitalt és csomómentesen keverjük össze egy habverő segítségével. Melegítsük fel a palacsintasütőt, kenjük be egy kis vajjal vagy olajjal, majd öntsünk bele egy adag palacsintatésztát és süssük addig, amíg apró buborékok jelennek meg a felszínén. Egy lapát segítségével fordítsuk meg, és süssük ezt az oldalát is aranybarnára.

Citromos szójapuding / 4 adag

Hozzávalók:

6 evőkanál kukoricakeményítő
2 citrom (héj és lé)
1 csipet só
1 csésze cukor
1 liter szójaital

Keverjük össze a kukoricakeményítőt, a reszelt citromhéjat, a sót és a cukrot egy tálban. Lassan kevergetve adjuk hozzá a szójatejet, és keverjük simára. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük addig, míg besűrűsödik. Ízlés szerint adagoljuk hozzá a citromlevet. Ha nem szeretnénk a citromhéjat is megenni, szűrjük le a pudingot, mielőtt a hűtőbe tennénk – legalább egy órára.

Szója smoothie / 4 adag

Hozzávalók:
3 csésze ízesítés nélküli vagy vaníliás szójaital
1 hámozott banán
1 csésze fagyasztott vagy friss eper vagy málna
1 teáskanál vaníliakivonat vagy mandulakivonat
1/3 csésze xilit

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.