Nőügyek

Eltiltották a filmezéstől, mert túl szexi

A kambodzsai szépséget a közösségi oldalain megosztott fotók miatt büntették.

2017.04.27 12:45ma.hu

A kambodzsai kulturális és művészeti minisztérium egy évre eltiltott a szórakoztatóipari munkáktól egy 24 éves színésznőt, mert túl kihívóan öltözködik - jelentette a helyi sajtó.

Denny Kwan a közösségi oldalán megosztott fényképek miatt került bajba, amelyeken általában nagyon szexi öltözékekben látható. A minisztérium fegyelmi bizottságának döntése értelmében nem szerepelhet filmekben, videóklipekben - sőt, még a karaokétól is eltiltották.



A biztosság vezetője, Chamroeun Vantha közölte: azt kérik a szórakoztatóipartól, hogy "büntessék azzal, hogy nem adnak neki semmilyen munkát", még reklámokat sem - írta Phnom Penh Post.

Kwant már tavaly berendelték a minisztériumba, hogy megfeddjék a közösségi oldalán posztolt fotók miatt. A színésznő akkor "oktatásban is részesült" a megfelelő ruhaviseletről.



A színésznő közvetlenül a tavaly májusi beszélgetés után azt nyilatkozta, fenntartja magának a jogot, hogy úgy öltözködjön, ahogy akar - írta a Cambodia Daily. A minisztériumban azonban másként emlékeztek. Vantha a Phnom Penh Post című lapnak azt mondta, azért tiltották el a munkától, mert nem tartotta be írásbeli ígéretét, amelyben vállalta, hogy decensebben öltözködik majd.



A fegyelmi bizottság egy idén életbe lépett, a művészek etikai és viselkedési szabályairól szóló törvényre hivatkozva szabta ki a büntetést. A jogszabály egyik pontja arra ösztönzi a művészeket, hogy személyes méltóságukra és a nemzeti identitásra vigyázva válasszák ki, milyen ruhát viselnek - írta a Post.



Az esettel kapcsolatban a nőügyi minisztérium szóvivője, Pon Putborei is megszólalt, szerint egy színésznőnek, mint közszereplőnek nincsen joga arra, hogy olyan ruhát hordjon, amit csak szeretne. "Óvatosan kell bánnia a kultúránkkal" - tette hozzá a szóvivő. A nők egyenlőségéért küzdő kambodzsai jogvédő szervezetek felháborodva reagáltak a döntésre, "megdöbbentőnek", "ijesztőnek" és "nevetségesnek" nevezték a szexi ruhák miatti tiltást, közölve, hogy a nőknek joguk van olyan ruhába bújni, amilyenbe csak szeretnének.



Kwant szerencsére nem viselte meg túlságosan az eset. A Post cikke szerint a színésznőnek van egy vállalkozása és emiatt nem kell tartania a pénztelenségtől. Ugyanakkor értetlenül áll a tiltás előtt.

"Kambodzsában sok szexi művész van" - jelentette ki a színésznő, hozzátéve, hogy filmezés közben sokan közülük erotikusabb dolgokat művelnek, mint ő. Azonban kész eleget tenni - legalábbis egy évig - a minisztérium kérésének.

"Amikor a Facebookra posztolok, megpróbálok a megszokotthoz képest visszafogottabb lenni" - mondta a Postnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.