Egzotikum Észak-Afrikából

Kuszkusz, az ismerős ismeretlen

A kuszkusz jellegzetes észak-afrikai étel, amely utóbb Szicíliában és Spanyolországban is elterjedt. Hazai viszonylatban valamelyest egzotikumnak számít, annak ellenére, hogy alapanyaga a nálunk is közkedvelt búza.

2008.11.22 11:46ideal.hu

Nem mondhatni, hogy a kuszkusz bővelkedne vitaminokban és ásványi anyagokban. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz viszont fehérjét, így különösen vegetáriánusoknak ajánlott a fogyasztása. Köretnek elkészítve kiválthatjuk vele az enyhén savasító hatású burgonyát. Kalóriatartalma mérsékelt, viszonylag könnyen emészthető, ráadásul új színfoltot jelenthet étrendünkben.

Az alapétel és variációi


A kuszkuszt néhány percig főzzük két-két és félszeres mennyiségű tengeri sós vízben, majd kis ideig hagyjuk állni! (Az egyes kuszkuszfajták főzési ideje között lehet némi különbség – olvassuk el a dobozon lévő utasításokat!) Ami a továbbiakat illeti: a kuszkuszt fogyaszthatjuk köretként, de egytálételt, salátát, sőt édességet is készíthetünk belőle. A fűszerek közül harmonizál a korianderrel és a köménnyel, a fűszernövények közül pedig bármelyik hagymafajtával, különös tekintettel az új-, a fok- és a póréhagymára.


Három egyszerű kuszkuszrecept

Kuszkusz brokkolival

Hozzávalók:
– 250 g kuszkusz
– 1 közepes fej brokkoli
– 2 dl tejföl
– 20 dkg füstölt sajt reszelve
– 1-2 evőkanál olívaolaj
– ízlés szerint zöldfűszerek (például bazsalikom, majoránna)
– ízlés szerint őrölt kömény
– tengeri só

Elkészítése

Szedjük a brokkolit rózsáira, és két-három percig blansírozzuk tengeri sós, lobogó, forró vízben, majd vegyük ki, csöpögtessük le, és tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni! Főzzük meg a kuszkuszt, de ne hagyjuk párolódni, hanem azonnal öntsük át olívaolajjal kikent tepsibe vagy jénai tálba!

Tegyük rá a blansírozott brokkolirózsákat, és szórjuk meg tengeri sóval, valamint a zöldfűszerekkel! Öntsük rá a tejfölt, és a tetején egyenletesen hintsük el a reszelt füstölt sajtot! Előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lángon 15-20 percig süssük! (Időnként nézzünk rá, és ha a sajt pirulni kezdene, vegyük ki.)


Kuszkuszsaláta

Hozzávalók:
– 250 g kuszkusz
– 1 szál póréhagyma
– 3 db paprika
– 3 db paradicsom
– 2-3 evőkanál olívaolaj
– 2-3 citrom frissen facsart leve
– pirospaprika
– feketebors
– só

Elkészítése


Főzzük meg a kuszkuszt a dobozon lévő használati utasítás szerint, majd hagyjuk kis ideig állni! Öntsük át nagyobb tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük össze! Majd adjuk hozzá a citromlevet, és ismét keverjük össze! Adjuk hozzá a fűszereket és a tengeri sót is!

Vágjuk kisebb darabokra, illetve karikákra a póréhagymát, a paradicsomot és a paprikát! A paradicsomot hagyjuk kicsit állni, hogy kieressze a levét! Végül a zöldségeket is keverjük hozzá a kuszkuszhoz! A salátát tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek!

Cuscus dolce (szicíliai szerzetesnővérek tradicionális receptje)

A főtt kuszkuszt édesítsük ízlés szerint mandula- és csokoládédarabokkal, valamint cukorral (ez utóbbit mézzel is kiválthatjuk)! A nővérek receptjét „továbbfejleszthetjük”, például adhatunk a kuszkuszhoz mazsolát, aszalt vagy friss gyümölcsdarabokat, pirított magvakat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.