Járvány

Egész Európában fertőz a kanyaró

Már Belgiumban, Franciaországban és Németországban is rengeteg a beteg. Sőt Olaszországban annyian lettek kanyarósok 2 és fél hónap alatt, mint tavaly egész évben.

2017.03.19 10:22ma.hu

Gyorsan terjed a kanyaró Romániában, már 3800-ra emelkedett a megbetegedések száma, 17-en pedig bele is haltak a szövődményekbe. Legutóbb egy két éves kislány esett a betegség áldozatául. Ő a Szatmár megyei Szakaszon élt. Nagyapja azt mondta az M1 Híradónak, hogy a családban szinte minden gyerek megbetegedett. A román egészségügyi minisztérium szerint a felelőtlen oltásellenes kampány miatt alakult ki a járvány.

A riport szerint ugyanez a helyzet Olaszországban is. Az utóbbi két évtizedben az olaszoknál is visszaesett azoknak a gyerekeknek a száma, akiket beoltottak. Vannak olyan régiók is, ahol a lakosságnak csak a 60 %-a védett a kanyaró ellen. Olaszországban tavaly csaknem 850 kanyarós megbetegedést regisztráltak, idén pedig már év eleje óta 700-an betegedtek meg; csaknem annyian, mint tavaly egész évben.

Mint ismeretes, Magyarországon az első kanyarós megbetegedéseket két hete regisztrálták; a makói kórházban tíz egészségügyi dolgozó fertőződött meg egy román betegtől. Azóta összesen 52 kanyarógyanús beteget regisztráltak; eddig 15-öt igazoltak, hármat kizártak, 34 esetben pedig még nem fejeződtek be a laboratóriumi vizsgálatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.