Szálló por

Marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata

A levegő minőségének javulása ellenére érvényben marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

2017.02.17 07:26MTI

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a szálló por koncentrációja csütörtökön már csak a Széna téren haladta meg a köbméterenként 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket, miközben a Teleki tér környékén, Káposztásmegyeren, Budatétényen és a Dózsa György úti Honvéd-telepen már egészségügyi határérték, azaz 50 mikrogramm alatti, a hat többi ponton e két küszöb közötti értéket mértek.

Mint írták, az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint pénteken a szálló por koncentrációja várhatóan még a tájékoztatási határérték körül alakulhat, ugrásszerű változás nem, de kora estétől fokozatos javulás kezdődhet; a hétvégén kisebb javulás vagy stagnálás valószínű, az egészségügyi határérték feletti szinttel, Hétfőtől változékonnyá válik az idő, a levegőminőség várhatóan tartósan az egészségügyi határérték alá csökken.

Egy hajó közlekedik a Dunán a szmogos, ködös időben a fővárosban február 15-én Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

A fővárosban legutóbb február 1-jén volt érvényben szmogriadó, aznap a kora esti órákban vonták vissza a tájékoztatási fokozatot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.