Egészségügy

Anyagcsere-betegségeket kutató program indul Szegeden

Az anyagcsere-folyamatok zavara meghatározó lehet a leggyakoribb betegségekben, mint a cukorbetegség, érelmeszesedés, stroke és a szívelégtelenség.

2016.12.24 04:30MTI

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csaknem 440 millió forint uniós és hazai támogatást nyert az anyagcserével összefüggő betegségek folyamatainak vizsgálatára - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

Az anyagcsere-folyamatok zavara meghatározó a leggyakoribb betegségekben, mint a cukorbetegség, érelmeszesedés, stroke és a szívelégtelenség. A Szegeden induló kutatások célja az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázása - idézte a közlemény Varró András professzort.

A kutatások szegedi szakmai koordinátora közölte, hogy a tudósok az anyagcsere betegségek szív-érrendszeri vonatkozásait vizsgálják. Tanulmányozzák a szívelégtelenség kiváltó okait, a szívkárosodást megelőző folyamatok kórélettani hátterét, a szívizom betegségek genetikai okait, valamint az anyagcsere betegségekkel összefüggő agykeringési, légúti elváltozásokat és őssejt kutatásokat is végeznek.

A Debreceni Egyetem vezetésével és a SZTE mellett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja részvételével 2020 szeptemberéig tartó, 1,439 milliárd forintos teljes költségvetésű kutatási programban a klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra keresnek molekuláris magyarázatokat, és azok alapján állítanak fel új diagnosztikai és kezelési lehetőségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.