Gasztro?

Tücsköt és sáskát is ehet Svájcban

Háromféle rovart hivatalosan is élelmiszerként ismertek el.

2016.12.16 19:55MTI

A svájci Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Szövetségi Hivatal (BLV) a tücsök, a közönséges lisztbogár és a keleti vándorsáska élelmezési célú felhasználását engedélyezte.

A döntés értelmében májustól a kiskereskedelemben és a vendéglátásban is, egészben és feldolgozott formában is árusíthatók ezek a rovarok. A fogyasztó számára nem kell felismerhetőnek lenniük, de a termékismertetőn fel kell tüntetni, hogy rovarokról vagy rovartartalmú élelmiszerről van szó.

Mivel több mint 2000-féle rovat számít ehetőnek, az ágazat hatalmas lehetőségeket rejt magában. Ám mint a hatóság képviselője egy pénteki berni rendezvényen elmondta, az ehető bogarak és más rovarok étkezési célú felhasználásáról még nincs elég tapasztalat, nem tudni például, nem okoznak-e valamilyen proteinallergiát és a tenyésztési feltételeket is tisztázni kell.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.