Egészségügy

Túl későn diagnosztizálják a daganatokat

A melanoma, a tüdőrák, a vastagbél- és gyomordaganat esetében is különösen fontosak lennének a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok.

2016.12.08 08:04MTI

Magyarországon gyakran később diagnosztizálják a daganatos betegségeket, mint az Európai Unió más országaiban, emiatt kisebb a gyógyulás esélye - mondta a Magyar Nemzetnek az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetője.

Bodoky György a lap csütörtöki számában hangsúlyozta: a daganatok késői felismerése miatt a hosszú távú gyógyulást inkább eredményező sebészi beavatkozások már nem jöhetnek szóba, ezért az állam jelentősen többet költ a daganatos betegek gyógyszeres kezelésére, mint az EU egyéb országai. Egy onkológiai kezelés akár öt másik beteg sebészeti ellátásával megegyező összegbe is kerülhet – emlékeztetett a szakember.

A statisztikák szerint a rákbetegségből meggyógyulók 49 százaléka sebészi kezelésnek köszönhetően épül fel, 40 százaléknál a sugárkezelés hoz gyógyulást, 11 százaléknál pedig a kemoterápia, Magyarország mégis a legutóbbira költi a legtöbbet.

Bodoky György közölte: a melanoma, a tüdőrák, a vastagbél- és gyomordaganat esetében is különösen fontosak lennének a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, az Országos Egészségpénztár azonban a szakember szerint nem finanszírozza ezeket a megfelelő mértékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.