Kapcsolat

Szívszorító pillanat: ezért sír - örömében - ez az édesanya

A fotón látható 5 éves kisfiú autista, akit eddig a pillanatig senki nem érinthetett meg, senkit nem fogadott el, és sosem volt még barátja.

2016.12.04 12:19ma.hu
Love That Matters

Ezt a fényképet az 5 éves Kanoia édesanyja, Shanna Niehaus posztolta a világhálóra. A fotó rengeteg ember szívét érintette meg, nem véletlenül.

"Tegnap volt az a nap, amikor először találkoztunk Tornádóval, a segítőkutyával - írta Shanna. - Két éven keresztül készültünk erre a pillanatra, hogy kipróbálhassuk ezt a terápiás segítséget. Kanoia nagyon nehéz eset, semmilyen szociális kontaktusra nem hajlandó, én még sosem ölelhettem meg, nem bújhattam oda hozzá, nem engedte, hogy felöltöztessem, megfürdessem - egyáltalán, hogy megérintsem. Az elmúlt évek alatt mindennap zokogtam bánatomban, mert láttam, hogy a fiam egyedül van, bezárva saját világában, nem voltak barátai, nem járt játszótérre. Senki semmilyen kapcsolatot nem tudott vele kialakítani... egészen a mai napig.

Bright Side /S.Niehaus

És most itt ülök, és életemben először örömömben sírok. Megérkezett családunkba Tornádó, én pedig némán nézem ezt a pillanatot, és már tudom, hogy minden rendben lesz. Minden küzdelem, minden keserű könny, minden próbálkozás, amely mindeddig hiábavalónak látszott, eltűnt, mert ez az érzés leírhatatlan."

Nehéz elképzelni, mit érezhet egy anya, aki nem tudja megölelni a saját fiát, mert az kiszámíthatatlan reakciókkal, szinte minden esetben düh- és pánikromakkol reagál. Az autista gyermekek rendkívül nehezen tudnak kapcsolatot kialakítani a körülöttük lévő emberekkel - alapvetően a szituációkkal. Rendkívül sikeresek viszont a kutyákkal való terápiás alkalmak. A speciálisan kiképzett állatok nagy segítségére lehetnek ezeknek a családoknak. Jelenlétükkel lenyugtatják a pánikrohamban szenvedőt, vigyáznak rájuk, és értesítik a szülőket, ha erre szükség van.

Mivel a kutyák másképpen viselkednek, reagálnak és kommunikálnak, mint az emberek, az autistáknak "egyszerűbb" velük társalogni, kontaktálni. Az ösztönös reakcióik, odaadásuk, a játékosságuk, és testük melege meglepő módon segíti az autista gyermekeket, hogy biztonságban érezzék magukat az őket körülvevő világban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.