Szálló por

A nyíregyháziak kerüljék az autóhasználatot!

A tájékoztatási, majd a riasztási fokozati értéket is átlépte Nyíregyházán a szálló por légköri koncentrációja a legutóbbi két nap 24 órás átlagában.

2016.11.23 11:03MTI

Rozinka Zsolt Illés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal környezet- és természetvédelmi főosztályának vezetője elmondta, hogy hétfőn 88,4 mikrogramm, míg kedden 129,9 mikrogramm volt a szálló por köbméterenkénti mutatója. (A tájékoztatási küszöbérték köbméterenként 75, a riasztási pedig 100 mikrogramm).

Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések szerint este és kora reggel várható a légszennyező anyagok további dúsulása a nyírségi, 120 ezres nagyvárosban és környékén, javulás csütörtöktől valószínű.

A kormányhivatal tájékoztatása alapján kiadott, az MTI-hez is eljuttatott lakossági tájékoztatójában Nyíregyháza polgármesteri hivatala kiemelte, hogy a légszennyezettség romlása érdekében a városban lakók lehetőleg kerüljék a személygépjárművek, főként a dízelüzeműek használatát, emellett ha arra lehetőségük van, akkor a gáztüzelést részesítsék előnyben, valamint tartózkodjanak a kerti hulladékok égetésétől.

Emellett este és reggel lehetőleg kerülni kell a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy a sportolást. Az épületeket ajánlatos délben vagy kora délután szellőztetni.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szálló por részecskéi ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját és a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikrogrammnál kisebb porrészecskék bejuthatnak a tüdőhólyagokba, súlyosbíthatják a meglévő légzőszervi betegségeket és csökkenthetik a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Elsősorban a légúti betegségekkel küzdők, továbbá az idősek és a kisgyermekek a veszélyeztetettek, nekik most kerülniük kell a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást Nyíregyházán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.