Nagy-Britannia

Lefagyasztatta holttestét egy halálos beteg brit lány

Annak reményében, hogy később felolvasztják és meggyógyítják.

2016.11.18 17:42MTI

Röviddel halála előtt engedélyezte egy brit bíróság egy gyógyíthatatlan rákbetegégben szenvedő, azóta elhunyt lánynak, hogy lefagyasztathassa holtestét annak reményében, hogy később felolvasztják és meggyógyítják. A döntés történelmi jelentőségű a brit joggyakorlatban.

Anyja támogatta döntésében a 14 éves lányt, apja azonban nem. Mivel a lány elvált szülei nem értettek egyet abban, hogy teljesítsék-e lányuk kérését, a legfelső bírósághoz fordultak. "Nem akarok meghalni, de tudom, hogy meg fogok. Tovább akarok élni. Meg akarom kapni ezt az esélyt" - írta levelében a tinédzser.

A The Daily Telegraph című lap online kiadása szerint a JS-ként emlegetett lány az interneten nyomozott élete utolsó hónapjaiban, hogyan tartósíttathatná testét, ekkor ismerkedett meg a kriogenikával. A kriogenika az a gyakorlat, amellyel nagyon alacsony hőmérsékleten lefagyasztják olyan emberek holttestét, akik gyógyíthatatlan betegségben haltak meg. Ezek az emberek azt remélik, életre kelthetik őket, amikor az orvostudomány eléggé fejletté válik ehhez.

-140 fokra hűtik a testeket folyékony nitrogénnel (Fotó: Murray Baliard)

JS arra kérte a bíróságot, rendelje el, hogy az őt támogató édesanyja legyen az egyetlen személy, aki rendelkezhet teste sorsáról. Röviddel október 17-én Londonban bekövetkezett halála előtt a bíróság engedélyezte a lány kérésének végrehajtását. A holttestet így az Egyesült Államokba szállították, hogy ott konzerválják.

JS egyike azon tíz britnek, akiket lefagyasztottak, és ő az egyetlen brit gyerek.

Az esetről azért csak most számolt be a sajtó, mert a bíróság döntése szerint csak JS halála után egy hónappal hozhatták nyilvánosságra a történteket. A bíró rendelete szerint a lány és a szülei nevét, valamint az ügy részleteit titokban kell tartani.

A kriogenika meglehetősen vitatott eljárás, egyelőre senki sem tudja, lehetségessé válik-e valaha visszahozni embereket az életbe. Csak az Egyesült Államokban és Oroszországban vannak olyan intézmények, ahol nagyon alacsony hőmérsékleten, vagyis mínusz 130 Celsius-fok alatt lévő folyékony nitrogénben tartósítanak emberi testeket.

A test korlátlan ideig történő tartósításának költsége a fiatal lány esetében 37 ezer font (13,3 millió forint), melyet a lány anyjának családja fizet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.