Egészségügy

Folytatódik az Ajándékozz életet! program

A nemzetközi civil kezdeményezés célja olyan gyermekek életének megmentése, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek és hazájukban nem áll rendelkezésre a gyógyítás lehetősége.

2016.11.12 02:30MTI

Folytatódik a Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Klub szervezésében az Gift of Life - Ajándékozz életet! program, amely a Kárpát-medencében élő gyermekek szívműtétét teszi lehetővé - jelentette be Jójárt Ferenc, a szervezet soros elnöke pénteken a Tisza-parti városban.

A Gift of Life - Ajándékozz életet! nemzetközi civil kezdeményezés, amelynek célja olyan gyermekek életének megmentése, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek és hazájukban nem áll rendelkezésre a gyógyítás lehetősége. Ezt a világon mindenhol a Rotary klubok szervezik, és biztosítja a szükséges pénzügyi fedezetet. Magyarországon a program 2010 tavaszán indult. A műtétek, együttműködési megállapodás alapján a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történtek, majd 2014 ősztől a Szegedi Kardiológiai Központban folytatódtak.

Szerbiában és Romániában is működik a program, itt helyi kardiológusok választják ki a leendő pácienseket, Ukrajnában pedig magyar orvosok utaznak ki, hogy megvizsgálják a beteg gyermekeket.

A kezdeményezés magyarországi koordinálását 2016-tól 2018-ig a Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Klub végzi. Eddig több mint 60 millió forintot gyűjtöttek össze, a programhoz húsz hazai Rotary Klub mellett a nemzetközi rotarista közösség is segítséget nyújtott, valamint magánszemélyek, cégek támogatták adományukkal. Ez a következő időszakban legalább húsz műtét elvégzésének anyagi fedezetét teremti meg, de a gyűjtés folyatódik, így a szervezők reményei szerint akár negyven gyermeken is segíthetnek.

A közelmúltban megműtött Rancz József Erdélyből, Csíkszépvízről érkezett Szegedre. A kisfiú hároméves korában vették észre szívproblémáját, majd Marosvásárhelyen diagnosztizálták, hogy pitvari sövényhiánnyal született. A két hete elvégzett beavatkozást a gyermek jól viselte, és hamarosan hazatérhet szülőfalujába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.