Egészségügy

Orvosi műszereket kapott a szegedi gyermekklinika

A gyógyszerek hatékony adagolását lehetővé tevő infúziós pumpákat adományozott a Szeged-Csanádi Egyházmegye és Mága Zoltán a szegedi gyermekgyógyászati klinikának.

2016.11.11 03:30MTI
hirdetés

A berendezéseket csütörtökön adta át Kiss-Rigó László püspök és a Prima Primissima-díjas hegedűművész.

A klinika onkológiai osztályán kezelt gyermekek életminőségét javító műszerek egymillió forintos árának egy része a szegedi Dómban szeptemberben rendezett jótékonysági koncerten gyűlt össze, a támogatás másik fele az egyházmegye adománya.

MTI/Rosta Tibor

Mága Zoltán elmondta, hogy a Hangok és Harangok című, 25 koncertből álló klasszikus zenei fesztiválsorozaton mintegy 100 millió forintnyi adomány gyűlt össze, melyből 10 ezer hazai és határon túli gyermeket támogatnak, emellett segítik egészségügyi intézmények működését is. Az összegyűjtött összegből, valamint a 2017. január elsején rendezendő Budapesti Újévi Koncertjének bevételéből jut majd a hangversenynek otthont adott templomok felújítási munkálataira is.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök kifejtette: az egyházmegye saját forrásaiból is örömmel támogat minden jó ügyet - közte az egészségügyi intézményekben folyó gyógyító munkát - és a kezdeményezéseihez gyakorta keres partnereket is. Most azonban fordítva történt, Mága Zoltán vetette föl a támogatás ötletét - tette hozzá.

MTI/Rosta Tibor

Bereczki Csaba, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója közölte, a civil társadalom kifejezetten adományozó Magyarországon, az intézmény évente több tíz millió forintban kap működéséhez anyagi és tárgyi segítséget, a probléma, hogy erre szükség is van.

Bartyik Katalin, a klinika hemato-onkológiai osztályának vezetője elmondta, az egység 14 kórteremmel működik, mindegyik a beteg gyermek mellett egy szülő elhelyezésére is alkalmas. Az elmúlt években jelentősen, 85 százalékosra javult a daganatos gyermekek gyógyulási aránya, elsősorban a kemoterápia mellett támogató kezeléseknek. Ezek a - többek között infúziós pumpákkal adagolt gyógyszerek - a kemoterápia szövődményeit mérséklik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.