50 felett a nőies férfiak a kedveltebbek?

A menopauza csökkenti a nők rivalizálását a szex terén

Egy szerdán megjelent tanulmány szerint a menopauza által okozott hormonális változások enyhítik a nők közötti, biológiailag kódolt, az egészséges és nemzőképes hímért történő rivalizálást.

2008.11.14 16:13medipress.hu

A tudósok kimutatták, hogy a menopauza megváltoztatja azt a szemléletet, ami alapján a nők nemük fiatalabb tagjait ítélik meg, így a nőies arcvonásokat részesítik előnyben. Korábbi tanulmányok alapján kiderült, hogy a termékeny korban lévő nők (különösen a peteérés környékén) hajlamosabbak becsmérelni más nők jó külsejét. Az Aberdeeni Egyetem kutatója, Benedict Jones és más brit tudósok arra keresték a választ, hogy megváltoztatja-e a menopauza ezt a viselkedést.

40 és 64 év közötti, a menopauza előtt és után lévő nőnek mutattak meg egy 50 párból álló fényképsorozatot, húsz nőit és húsz férfit. Minden pár ugyanannak az embernek a „férfiasabb” és „nőiesebb” változatát jelenítette meg, ám olyan árnyalatnyi különbségekkel, mint az állcsontok vagy az arccsontok eltérése. A nemmel kapcsolatos jellegzetességeket egy számítógépes program generálta egy férfiak és nők képeit tartalmazó adatbázis alapján, hogy kizárják a szubjektív előítéleteket.

A nemrég menopauzán átesett nők jelentősen gyakrabban részesítették előnyben a nőies vonásokkal rendelkező nőket, mint azok, akik még előtte álltak a nagy hormonális változásnak. „A menopauzát követően a vonzó és nőies nőkkel való harc jelentősége lecsökken” – nyilatkozta telefonon Jones. „Ami meglepő, hogy a menopauzának nem volt hatása a férfiak arcának megítélésére.” A brit „tudományos akadémia”, a Royal Society folyóiratában, a Biology Lettersben megjelent cikk szerint a nők mindkét csoportja előnyben részesítette a nőies vonásokkal rendelkező férfiakat.

Jones úgy véli, a férfiak és nők képeire való válasz talán azért tért el, mert a képeken szereplők 18 év körüliek voltak. Az idősebb nők, különösen akik még termékenyek, ösztönösen fenyegetettnek érzik magukat a fiatalabb nők által, főleg amiatt, hogy a férfiak rendszerint a vonzó, fiatal nőket részesítik előnyben. Azonban a képeken látható férfiak inkább anyai, mint szexuális reakciókat váltottak ki belőlük.

„A felhasznált képeken a férfiak olyan fiatalok voltak, hogy a vizsgálatban szereplő számos nő nem tekintett rájuk potenciális társként” – magyarázta Jones. A kutatók a vizsgálat megismétlését tervezik számos idősebb férfi (harmincas, negyvenes, ötvenes éveikben lévők) bevonásával, hogy kiderüljön, számít-e a menopauza, mint határvonal. Nem túl nehéz kitalálni, hogy a nők gyakran nem tudják eldönteni, a macsót vagy az érzékenyebb típust válasszák-e.

A férfias férfiak általában egészségesebbek, ám a nők úgy tekintenek rájuk, mint megbízhatatlanokra és rossz szülőkre. Talán igazuk van – a férfias típusok általában előnyben részesítik a rövid viszonyokat a hosszútávú kapcsolatokkal szemben” – mondta el Jones. A nőies férfiak ezzel szemben remek társak az életben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.