Balaton

A balatoni strandok többsége ma már európai szintű

A Balatonon 47 fizetős és 46 hivatalos szabad strand található, amelyek zömét önkormányzatok üzemeltetik.

2016.10.06 03:30MTI

A balatoni strandok többsége ma már európai szintű szolgáltatásokat nyújt - mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke szerdán Balatonfüreden, a strandüzemeltetők számára szervezett rendezvényen.

A Balatonon 47 fizetős és 46 hivatalos szabad strand található, amelyek zömét önkormányzatok üzemeltetik.

Az elnök elmondta: a balatoni strandok óriásit fejlődtek, ebben nagy szerepe van annak, hogy egyre többen jelentkeznek a szövetség által szervezett Kék Hullám Zászló strandminősítő versenyre, és egyre jobban teljesítik az elvárásokat.

Jelezte: a jövő évi verseny feltételrendszere sem fog érdemben változni, a legsportosabb, legcsaládbarátabb és legkerékpárosbarátabb strandnak fognak különdíjakat osztani.

A strandüzemeltetők ugyanakkor több problémát fogalmaztak meg. Ezek között volt, hogy a terjedő, védett nádasok miatt szűkül a strandok területe, sok helyen fokozódott a hínárosodás, és a bütykös hattyú jelenléte is gondot okoz.

Nagy Lajos, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembere elmondta, a strandként engedélyezett partszakaszokon engedéllyel lehetőség van a nádas terjedésének korlátozására, amit jóval a szezon előtt el kell végezni. A hínár amiatt nő jobban, mert tiszta a Balaton vize, és nagy a fényáteresztő képessége. A rendszeres eltávolítását a strandüzemeltetőknek kell megoldaniuk.

A hattyúkkal kapcsolatban közölte, ezek a madarak nem természeti, hanem humán-egészségügyi gondot jelenthetnek a standokon, amely ellen rendszeres riasztásukkal és etetésük megtiltásával lehet védekezni.

Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke arra biztatta a balatoni strandüzemeltetőket, hogy tegyenek többet a kerékpáros-turizmus kiszolgálásáért. A strandok legyenek nyitva ősszel és tavasszal is, legyenek bennük fitnesz-parkok, létesítsenek több kerékpártámaszt és kerékpártárolót - javasolta.

Kristóf Györgyné, a fonyódi városüzemeltető társaság vezetője arról számolt be, hogy az első balatoni kutyás strand rendkívül sikeresnek bizonyult: napi 1500-2000 vendég fordult meg ott kedvencével. Fonyód jövőre fejleszteni és bővíteni kívánja a kutyabarát strandja területét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.