Polifenolok hatása a daganatsejtekre

Antioxidánsok a sejtek védelmében - 2. rész

A teában lévő polifenolok, főként a katechin, intenzív antioxidáns hatása és ezáltal, lényegi szerepe az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás talaján fellépő betegségek, pl. a daganatok megelőzésében meggyőzően bizonyított tudományos tény.

2008.11.14 12:16MDOSZ

Számos kísérletben és epidemiológiai vizsgálatban foglalkoztak a fekete és a zöld teában megtalálható polifenoloknak (a katechinek közül különösen epigallokatechin-gallátnak) a daganatos betegségek progresszióját késleltető hatásával. Egy nemrégiben végzett vizsgálat során PC12-es izolált daganatsejteken mutatták be a fekete és zöld tea polifenol tartalmának jótékony hatását.

A kísérlet során igazolást nyert hogy az említett anyagok megváltoztatták a sejteket károsító szabadgyökök keletkezését, a zsírsavak és a fehérjék oxidációját, valamint a glutathion anyagcserét. A sejtek tea polifenolokkal történő kezelése eredményeként megfigyelhető volt a természetes sejtpusztulás (apoptózis) felgyorsulása (daganatsejteknél), amelyet a DNS fokozott lebomlása, valamint az apoptózist jellemző enzimek aktiválódása jelzett.

Ezek az eredmények megerősítik a tea katechin tartalmának preventív hatását, valamint felvetik terápiás alkalmazásának lehetőségét is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.