Környezet

Mikro-műanyagrészecskék ezrei kerülhetnek a környezetbe ruhamosáskor

Egy részük feltehetőleg a szennyvíztisztító telepeken is átjut, majd végül a természetben köt ki.

2016.09.27 21:19MTI

A mosógépek használatakor több mint 700 ezer mikroszál-részecske kerülhet a kifolyó szennyvízbe, és egy részük feltehetőleg a szennyvíztisztító telepeken is átjut, majd végül a természetben köt ki - derült ki egy új vizsgálatból.

Az angliai Plymouth Egyetem kutatói a műszálas anyagok 30-40 Celsius-fokon történő mosásakor keletkező szennyvízben lévő mikro-műanyagok - jellemzően a 0,001 és 5 milliméter közé eső műanyagdarabkák - mennyiségét és méretét tanulmányozták - írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók poliészter, akril és pamut-poliészter anyagokat mostak ki különböző mosószer és öblítő variációkkal. A szennyvízből kivonták a mikroszálakat, majd elektronmikroszkóppal vizsgálták meg azokat annak kiderítése érdekében, hogy átlagosan mekkora méretű és mennyiségű mikroszál távozik a különböző mosásokkor.

A Marine Pollution Bulletin című szaklapban közölt eredmények szerint hat kilogrammnyi pamut-poliészter összetételű anyag kimosásakor csaknem 138 ezer, poliészter anyagok esetén 496 ezer, akrilból készült anyagoknál 729 ezer mikro-műanyagrészecske kerülhet a szennyvízbe. A pamut-poliészter anyagokból csupán a bio-mosószerek és -öblítők használatakor távozott nagyobb mennyiségű mikroszál.

Plymouth Egyetem

A tanulmány szerzői szerint a környezetbe kerülő mikro-műanyagrészecskék mennyisége várhatóan nőni fog a következő néhány évtizedben.

A szakemberek 2004-ben mutatták ki, hogy a mikro-műanyagok az 1960-as évek óta halmozódnak fel az óceánokban és ma már világszerte előfordulnak, a tengerek mélyén és a déli-sarkvidéken egyaránt.

Számtalan tengeri élőlény, köztük a kereskedelmi célú halászat szempontjából fontos fajok is lenyelhetik ezeket a műanyagdarabokat, aminek akár drasztikus következményei is lehetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.