HPV

Csak azért nem halnak meg a ráktól, mert már meghalnak a védőoltástól?

Keddig igényelhető a méhnyakrák elleni iskolai védőoltás! A dán tévé azonban bemutatott egy, a gyógyszeripart leleplező filmet: betegen és becsapva - lányok HPV-oltás után?

2016.09.12 17:00ma.hu

Legkésőbb szeptember 13-áig, azaz holnapig még térítésmentesen kérhető a 12. életévüket betöltött hetedikes lányok számára a méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltás. A Nemzeti Védőoltási Programban elérhető vakcina igényléséhez mindössze a kitöltött és aláírt szülői nyilatkozatot kell eljuttatni az iskolavédőnőnek vagy az iskolaorvosnak. Idén is több mint 40 ezer iskolás lány szülei dönthetnek a méhnyakrák ellen magas hatékonysággal védő ingyenes vakcina beadatása mellett.

Az ÁNTSZ népszerűsíti

Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos, a köztévé Ma este című műsorában elmondta, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal célja, hogy elérjék a 80% feletti átoltottságot, ami az adott generációban megfelelő védelmet nyújtana a méhnyakrák ellen.

A védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges 6 hónap különbséggel. A vakcina első adagját 2016 októberében a felkarba adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig 2017 tavaszán kapják meg a lányok.

Az 2014-ben a Nemzeti Védőoltási Programba emelt méhnyakrák elleni iskolai kampányoltás rendkívül sikeres: az oltási program kezdetétől a jogosultak mintegy 80%-a, azaz több mint 70 ezer iskolás lány szülei döntöttek úgy, hogy kérik gyermeküknek a védőoltást. Ennek nyomán az elmúlt két tanévben az iskolaorvosok összesen mintegy 140 ezer térítésmentes méhnyakrák megelőzést szolgáló vakcinát adtak be.

A 2015–2016-os oltási kampány eredményességére ugyancsak jellemző, hogy az iskolák egyötödében az oltásra jogosult összes lány szülei igényelték a méhnyakrák elleni védőoltást.

Az első két méhnyakrák elleni országos védőoltási kampány során beadott mintegy 140 ezer oltással körülbelül 225-335 lány jövőbeli méhnyakrákos megbetegedését sikerült megelőzni. Ez nagyon fontos, mivel jelenleg még sok nő hal meg Magyarországon méhnyakrák miatt, ez 2008 és 2014 között évente átlagosan 408 főt jelentett.

De lássuk, mire jutott a dán dokumentumfilm

Az oltás dániai bevezetése után nőtt a méhnyakrákos esetek száma. A gyártó tanulmánya szerint azoknál, akik korábban már átestek a HPV azon vírustörzsei általi fertőzésen, ami az oltóanyagban benne van, az oltás után 44,6%-kal nagyobb az esély rákot megelőző állapot diagnózisának. A dán TV2 országos TV-csatorna által bemutatott dokumentumfilm már magyar felirattal is elérhető a HPV oltástól károsodást szenvedett fiatal dán lányokról. (Magyar feliratért katt a felirat gombra!)

A film 3 lány állapotát mutatta be részletesebben, akiknek újfajta súlyos tünetei lettek miután a Gardasil nevű HPV elleni oltást megkapták. Egy dolog közös bennük - a világon több ezer lányhoz hasonlóan - hogy egészségesek voltak, mielőtt megkapták az oltást, és most súlyosan betegek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.